Agressieve honden: ‘Melden en aangiftes doen moet weer zin hebben in Arnhem’

Tijdens het debat over de kadernota veiligheid diende de VVD een motie in voor de aanpak van onveiligheid bij agressieve honden onder de titel ‘Dat doet ie anders nooit’. De partij wil een betere monitoring en handhaving van deze problematiek in Arnhem.

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak hierover met fractievoorzitters Leendert Combee (VVD) en Leo de Groot (Partij voor de Dieren). Onze verslaggeefster Charlotte Duthler deed navraag bij hondenbezitter Hama Jozef die ervaring heeft met agressieve honden.

‘Delen van wijken en parken niet voor alle Arnhemmers’

Combee: “Er zijn echt enorme veiligheidsissues rondom agressieve honden. We zien dit van Klarendal tot Immerloo en van Schuytgraaf tot Mariëndaal. Als fractie hebben wij wel twintig hele concrete voorbeelden gekregen van ellende met agressieve honden. Er zijn delen van wijken en parken die hierdoor niet voor alle Arnhemmers zijn. Daar moeten we echt iets aan doen. Dat begint met het zeer serieus nemen van meldingen of aangiftes. Vervolgens moeten politie en handhavers ook daadwerkelijk gaan handhaven. De burgemeester kan een aanlijn- of muilkorfgebod uitvaardigen. Melden en aangiftes doen moet weer zin hebben in Arnhem.”

‘Cursus voor hondenbezitters’

De Groot: “Ik denk dat dit niet de goede weg is. Ik snap wel dat het een mogelijkheid is om even van de problemen af te komen maar het is in de eerste plaats zaak dat hondenbezitters met hun hond weten om te gaan. Wij zijn voor een cursus voor hondenbezitters. Iemand die niet fatsoenlijk met een dier om kan gaan zou geen hond moeten hebben.”

‘Mijn hond is verpest door fout ander’

Jozef: “Ik heb zelf een hond en ik kom graag in het park. Ik zie daar veel loslopende honden wat volgens mij niet mag. Ik zie honden die door hun eigenaren totaal niet opgevoed zijn. Daardoor is mijn hond een keer aangevallen. Ik weet niet of muilkorven een oplossing is. Ik denk dat opvoeding en educatie belangrijk is en ook de hond aan de riem houden. Dan heb je controle over je hond. Je moet het vergelijken met een kind, die heeft ook opvoeding nodig. Mijn hond is aangevallen door een grote, loslopende pitbull. Hierdoor heeft mijn hond een trauma opgelopen. Ik heb 1,5 jaar mijn best gedaan om hem goed op te voeden maar door een fout van een ander is mijn hond verpest.”

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties