Arnhem Modestad en Future Fashion Pioniers

VPRO Tegenlicht zoekt Future Fashion Pioniers: mensen met vooruitstrevende ideeën over de toekomst van mode.  Pioniers hebben de kans op een moment of fame op onze digitale catwalk. Wie maakt de mode duurzamer, eerlijker en socialer? Modestad Arnhem beschikt over een zevental van die genomineerde pioniers!  Daar kan tot en met 10 december op gestemd worden.

Fast Fashion

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend en gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion’ gebaseerd op uitbuiting, verspilling en vervuiling. Zo is de industrie verantwoordelijk voor tien procent CO2-uitstoot. Het moet anders, maar hoe?

We zoeken mensen die oplossingen bieden. Bijvoorbeeld door te experimenteren met nieuwe materialen, het combineren van mode met technologie, het omtoveren van afval tot outfit of het uitlenen van kleding via je eigen kledingbibliotheek.

De Arnhemse genomineerden:

Elsien Gringhuis – Studio Elsien Gringhuis

Het DNA van Studio Elsien Gringhuis ademt duurzaamheid. Van ontwerp tot productie houdt het label haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Elsien volgt haar eigen ritme. Ze werkt niet met seizoenscollecties, maar met een doorlopende collectie, verzameld in ‘BOOKS’ die organisch worden aangevuld met nieuwe ontwerpen. De items zijn te bestellen zolang de stoffen leverbaar zijn.

Lees het verhaal van Elsien en stem

Erik Toenhake – DutchSpirit

De gedrevenheid om hun kleding volledig circulair te maken is mooi om te zien, en strekt zich uit over de gehele keten, van vezel naar vezel. Dus het aanjagen van de productie van circulaire en duurzame vezels, het verwerken hiervan tot kleding, en na gebruik het opnemen van de kleding in de vezelkringloop zodat er weer nieuwe kleding gemaakt kan worden. Daarnaast schuwen ze een experiment niet (kleding uit snijafval, suit-as-a-service, statiegeld pakken etc). Hiermee zijn zij een inspiratie voor elk bedrijf.

Lees het verhaal van Erik en stem

Sjaak Hullekes – Hul le Kes

Rust en onthaasting vormen een leidraad in het werk van Sjaak Hullekes. Hij bracht zijn kinderjaren door in de beschermende omgeving van een eiland. De rust waarin hij als jongen werd groot gebracht vormt nog steeds zijn inspiratie voor nieuwe ontwerpen.Zijn liefde voor mode zit hem niet in de intensieve marketing of invloedrijke industrie.

Lees het verhaal van Sjaak en stem

Corine Janssen – CoSense

Sinds jaren groeit het bewustzijn bij velen om duurzamer te leven. We willen er allemaal wel iets aan doen, maar weten vaak niet hoe. Want hoe vaak kijk jij in je kledinglabel om te zien waar het vandaan komt? En is dat belangrijk voor jou bij de aankoop van een kledingstuk?Corine begeleidt voor haar werk sociale ondernemers (die zelf impact willen maken) bij de opstart van een bedrijf.

Lees het verhaal van Corine en stem

Daisy van Loenhout – Lithe Lab

Tijdens haar modeopleiding kwam Daisy achter haar passie, werken met echte mensen met meningen en eisen, in plaats van verzonnen doelgroepen. Daisy wilde zich focussen op doelgroepen die niet iets te kiezen hebben qua vormgeving, omdat de functie in de producten zo belangrijk is. Ze ziet een groeiende groep mensen, die een medisch hulpmiddel nodig hebben.

Lees het verhaal van Daisy en stem

Hans Hutting – FUNDIES for funny peeps

De strijd om een eerlijke wereld is nog lang niet gestreden. De LHBTQAI gemeenschap wordt hier dagelijks mee geconfronteerd. Bij FUNDIES staat deze gemeenschap altijd centraal. Zo wil Hans Hutting zich ook meer focussen op mode die inclusief is. Voorbij het bestaande uniseks; multiseks. Want alle mensen zijn anders en die diversiteit mag uitgedragen worden.

Lees het verhaal van Hans en stem

Jeannette Ooink en Wilma Mulder – Awearness Fashion

Jeannette en Wilma zetten zich al 10 jaar in voor het voorlichten van consumenten over fair fashion. Zeker in het begin wist niemand er iets van en samen met haar Awearness Fashion partner organiseerde ze veel events en publiciteit om dit onder de aandacht te brengen. Bv talkshows en modeshows.

Lees het verhaal van Jeannette en Wilma en stem

Reacties