‘Uitsluitend pinnen een probleem voor kwetsbare doelgroepen’

Steeds meer bedrijven in Nederland gaan over tot alleen pinbetalingen. Voor bepaalde doelgroepen kan dit een probleem vormen. Waar dit specifieke instellingen betreft vindt de PvdA dit niet kunnen en stelde daarom schriftelijke vragen aan het college.

In sommige gemeentes kan er aan de balie alleen nog maar gepind worden. Ook bij een Arnhemse apotheek kan inmiddels alleen nog met de pin betaald worden. De PvdA stelt dat dit voor bijvoorbeeld laaggeletterden of mensen die door een schuldregeling niet met de pin kunnen betalen een probleem is. Dit betekent voor sommige mensen dat ze hun medicijnen niet kunnen afhalen wanneer ze hier een eigen bijdrage voor moeten betalen.

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak met raadslid Ria de Vries (PvdA) die hier schriftelijke vragen over stelde aan het college.

‘college moet in gesprek met winkeliers’

De Vries: ‘Supermarkten kun je kiezen maar aan een apotheek ben je vaak gebonden. Dan heb je direct een probleem als je daar niet meer contant kunt betalen. Het gaat om ouderen waarvan de kinderen het geld beheren, mensen in de schuldregeling die per week geld krijgen en de laaggeletterden die geen verstand hebben van hoe je moet pinnen. Dus de groepen die dit het hardste nodig hebben kunnen dan niet meer betalen. We hebben als gemeente niet alle zeggenschap maar ik vind wel dat het college de plicht heeft om voor bepaalde doelgroepen op te komen. Ik zou graag willen dat ze in gesprek gaan met deze winkeliers om te bekijken of er een oplossing mogelijk is.’

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties