Eén week, negen ansichtkaarten, acht windrichtingen en negen locaties, zie hier de roman Arnhemland Toekomst van de tegenpool van Miranda van Gaalen. Hoofdpersoon Sky Beaumont verhuist van Australië naar Arnhem om Kyle te vinden. Het is geen rechttoe, rechtaan verhaal maar een occulte vertelling, waarbij kennis van de Feng Shui principes aanbevolen is.
De vrouwelijke ik-persoon Sky Beaumont worstelt bij haar zoektocht naar Kyle met liefdesverdriet. Zodra zij vanuit het Australische Arnhemland in Arnhem belandt, neemt zij de lezer op stap door de Gelderse hoofdstad. De manier waarop zij dat doet is bijkans fotografisch. Je loopt als het ware met haar mee wanneer zij van het Jansplein naar de Varkensstraat loopt om een biertje bij The Move te drinken. Deze gelegenheid, maar ook Goudvishal, Willemeen en café De Wacht zijn locaties die regelmatig terugkeren. Dat geldt eveneens voor plekken als Hoogte 80, Eusebiuskerk, historische kelders en stadspoorten. Het is 1989, een tijd waarin anarchisme en kapitalisme fel met elkaar botsen. De punk scene – denk aan: hanenkammen en ijzerwerk door neus en oor – is de dan heersende subcultuur. Dan krijgt Sky toegang tot een mysterieus, ondergronds labyrint. Maar, waar is Kyle? Niet eenvoudig allemaal, maar voor literatuurkenners vertrouwde magisch realistische kost.
Als zelfbenoemd recensent van publicaties die op enigerlei wijze met Arnhem van doen hebben, kwam mij – via Facebook – de lancering van de roman Arnhemland Toekomst van de tegenpool onder ogen. In eerste instantie stuurde auteur Miranda van Gaalen – op mijn verzoek – de flaptekst en later voorwoord alsook e-book toe. Het feit dat gerenommeerd Oosterbeeks thrillerauteur Jac Toes dat voorwoord in haar boek verzorgde, trok mij over de streep om de publicatie te willen recenseren. Normaliter beoordeel ik namelijk vooral non-fictie over het Arnhemse.
Toes schrijft in zijn Voorwoord, dat “én tijd én ruimte én energie naadloos en volkomen vanzelfsprekend door elkaar heen en in elkaar over lopen, zonder ook maar één moment in te boeten aan helderheid.” Afijn, Toes mag dat vinden, Van Gaalen raakt mij hier kwijt. Het magisch realisme is weliswaar een belangrijke stroming in de internationale literatuur, ikzelf acht mij op dit vlak niet onderlegd om deskundig te kunnen oordelen.
Vertaling
Arnhemland Toekomst van de tegenpool is een vertaling van het eveneens door Van Gaalen geschreven In search of Kyle (2018). Dikwijls blinken vertalingen uit in kreupel taalgebruik, maar dat is hier niet het geval. Het boek voert je door de eigen stad. Je (her)ontdekt Arnhem op heel andere wijze. Mijn belangrijkste bezwaar is de omvang van de publicatie. De epub-versie uitgegeven door Philamonk telt 319 pagina’s, waar het verhaal ook met de helft minder bladzijden toe had gekund. Een goede eindredacteur had er wel raad mee geweten.
Beeld:
Bovenbeekstraat, 1956, links Velperpoortslangstraat café De Wacht, rechts Bovenbeekstraat, gezien richting Land van de Markt, foto (afdruk), D. Renes, Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief, nr. 1501-04-2071