Arnhem bouwt verder

{

Een stad is nooit af. Of, anders gezegd, een stad is een levend iets dat groeit, bloeit en in verval raakt. Welnu, dat geldt ook voor Arnhem dubbelstad. Van nederzetting aan de Jansbeek groeide zij in elf eeuwen uit tot een middelgrote stad met 150.000 inwoners. Werden in de vorige vier blogs de al gerealiseerde wijken, buurten en straatnamen belicht, in dit laatste stukje aandacht voor de (nabije) toekomst.

Kiezen uit de tientallen projecten die de gemeente in de pijplijn heeft, is een subjectieve. Vandaar dus een kleine greep. Neem bijvoorbeeld de Hoogstedelaan en Klingelbeekseweg. Daar worden in totaal 115 nieuwe woningen van diverse typen gebouwd. Ook het verzorgingstehuis Huis en Haard realiseert er nieuwbouw. Bij de straatnaamgeving wordt gerefereerd aan het oorspronkelijke akkerlandschap, de informele dorpse sfeer van de Klingelbeekseweg en het individualistische karakter van de bebouwing. Vastgestelde straatbenamingen zijn Hoogstedehof, De Haspel, Het Maïsveld, De Schutterij en Steenen Kruis.
De Hoogstedehof ligt in het verlengde van de Hoogstedelaan. Om reden van vindbaarheid moest de hof een directe relatie met deze laan hebben. Het Maïsveld is de lokale benaming van het gebied dat nu bebouwd wordt, waar De Haspel is vernoemd naar een voormalig landgoed, gelegen naast de voormalige landgoederen Hulkestein en Klingelbeek. Bovendien worden aan de Klingelbeekseweg op het zogeheten Erf van Rosande veertien woningen gebouwd.

Saksen-Weimar
In de Saksen-Weimarkazerne uit 1940 droegen in de loop der tijd duizenden dienstplichtigen de wapenrok. In 2007 werd de kazerne verkocht aan de gemeente Arnhem, die er kunstenaars in het kader van de Stichting Leniging Ateliernood Kunstenaars (SLAK) in huisvestte. Bij het woningbouwproject Saksen-Weimar worden de voormalige legeringsgebouwen gerenoveerd en verbouwd tot appartementen. Voorts wordt er op het uitgebreide gebied, waar voorheen legermaterieel stond opgesteld, nieuwbouw gerealiseerd. Qua straatnaamgeving is er een relatie met de voormalige, militaire bestemming van de Saksen-Weimarkazerne, alsook de Duitse vorstenhuizen. De Laan van Saksen-Weimar herinnert aan de Duitse wortels van ons koningshuis, waarbij de Compagnieplaats en Infanteriestraat in lijn zijn met de Garden Grenadiers en Jagers. Die garderegimenten waren hier ooit gelegerd.

Oostelijk Centrumgebied
Het Oostelijk Centrumgebied tussen de John Frostbrug, Eusebiusbuitensingel, Boulevard Heuvelink, Van Oldenbarneveldtstraat en Nieuwe Kade wordt een nieuwe wijk/buurt, waar wonen en werken hand in hand gaan. Op het voormalige Coberco-terrein is prestigieuze hoogbouw gepland, waar op de plek van het te slopen Rijnwijk eveneens iets moois moet komen. Maar, zoals zo vaak in deze tijd van recessie, potentiële kopers moeten geduld oefenen. Voorts wordt er nieuwbouw gerealiseerd bij het voormalige kantoor van de Provinciale Gelderse Elektriciteits-Maatschappij (PGEM), aan de Broekstraat. In 2015 moet dit project zijn afgerond. In de krant spreekt men trouwens vaak van Fluvium, maar wat weinigen weten is dat dit slechts een “werktitel” is, en géén officiële buurtnaam.

Billitongebied en Spijkerbroek
Op het voormalige Billitonterrein aan de Westervoortsedijk zijn al heel wat bedrijven neergestreken. Ook de raamprostitutie, die tot 2006 in de Spijkerbuurt was geconcentreerd, kreeg er een plek toebedeeld. Roodverlichte ramen zijn er nog niet. Raamexploitanten lukt het maar niet om hun vergunningen te krijgen. Het oude prostitutiegebied in de Spijkerbuurt, bij het Thialf-zwembad van destijds, wordt herontwikkeld. Het project kreeg de naam Spijkerbroek. In samenwerking met bewoners uit de Spijkerbuurt en het Arnhemse Broek wil de gemeente ter plekke een levendige woonwijk met kleinschalige bedrijvigheid ontwikkelen.

Kees Crone, Arnhem dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten, Arnhem 2013, ISBN 9789079520046 is vanaf 30 november voor € 12,50 te koop bij Bezoekerscentrum Sonsbeek en de Arnhemse boekhandel.

Eerdere blogposts over Arnhem dubbelstad
In Schuytgraaf wonen straks 15.000 Arnhemmers
Arnhem dubbelstad beschrijft alle wijken boven en beneden de Rijn
Genoeg aandacht voor Rijnboog in Arnhem dubbelstad

Foto: Bunker met tankgeschutskoepel aan de Klingelbeekseweg
Foto: Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhem bouwt verder"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*