Arnhem Voorbij 2013: Harry Gerritsen

{

Met mijn blog op deze website over de Nieuwjaarsduik Arnhem ben ik aan 2013 begonnen. Een bijzondere Nieuwjaarsdag omdat ik vanaf dat moment geen baan meer had. Dat overkomt je in de veranderende wereld van gebiedsontwikkeling. Door deze omstandigheid en de noodzakelijke zoektocht naar een nieuwe baan was 2013 voor mij een jaar van veranderingen.

Ook voor Arnhem was dat het geval. Ik denk daarbij aan de vele mooie gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de opening van Rozet, de “plaatsing” van het feestaardvarken en de start van Coehoorn Centraal. Dat zijn voor mij recente voorbeelden van verandering, waarbij ik andere mooie ontwikkelingen zeker niet tekort wil doen. Wat waren de verdere hoogtepunten in 2013 en wat zal het nieuwe jaar gaan opleveren? In dit blog wil ik het over veranderingen hebben.

Voor mij waren de vele persoonlijke gesprekken die ik dit jaar bij bedrijven kon voeren over een mogelijke baan hoopgevend. Er bestaat dus perspectief voor de toekomst, maar door de huidige marktomstandigheden is het slechts bij gesprekken gebleven. Als de marktomstandigheden veranderen, dan zit ik op rozen, of ik moet me nog beter weten aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Mijn vakkennis houd ik ondertussen op peil onder andere door lezingen, symposia en congressen te bezoeken. Duidelijk is dat de wereld, zowel binnen als buiten mijn vakgebied, aan het veranderen is én aan het kantelen.

Arnhem stond dit jaar bol van evenementen op mijn vakgebied. Ik noem er een paar zoals de Dutch Green Building Week, de Ruimtevolk Expeditie 2013 en het Wooncongres van de Provincie Gelderland. Daarover schrijf ik dan weer blogs voor deze website. Wat er bij die congressen opvalt is de roep om noodzakelijke transities, veranderingen dus. Naast een energietransitie (naar gebruik van duurzame energiebronnen), gaat het steeds vaker om een transitie van organisaties om in te kunnen spelen op de veranderde, meer “bottom-up” maatschappij. Overheden zien daarvan de noodzaak wel in, maar hebben moeite met dit veranderingsproces.

Een positieve uitzondering is de houding van de gemeente Arnhem ten aanzien van Coehoorn Centraal. Daar staat dan weer tegenover dat er dit jaar besluiten zijn genomen over het Kunstencluster (ondanks een referendum) en de vrije koopzondagen die bedenkingen oproepen. Die besluiten zullen een grote rol spelen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad volgend jaar (19 maart). Of, voor wat betreft het Kunstencluster, zoals het er nu uitziet, al veel eerder.

Het afgelopen jaar stond voor mij ook in het teken van de fotografie. In de eerste plaats door het plaatsen van de dagelijkse foto voor de rubriek “Goedemorgen Arnhem” en verder door de succesvolle start van de “026Photowalk”. Dat is een maandelijkse wandeling door Arnhem met enthousiaste fotografen (beginners, gevorderden én professionals) in het kader van een van tevoren bepaald thema. De foto’s die tijdens deze wandelingen zijn gemaakt worden vaak weer gebruikt voor Goedemorgen Arnhem.

Wat er in 2014 in Arnhem gaat gebeuren staat voor een deel al op de agenda. Bijvoorbeeld de (Nieuwjaarsduik) en vervolgens de gemeenteraadsverkiezingen (met een aantal nieuwe lokale partijen), naast heel veel andere evenementen. Daarnaast zijn er veel onzekerheden. Moeten we op 3 mei (laatste speeldag Eredivisie) of misschien al eerder op zoek naar een balkon voor een feestelijke huldiging, komt er eindelijk een doorbraak (letterlijk en/of figuurlijk) voor de Korenmarkt en overleeft het Kunstencluster de verkiezingen? Kortom, een boeiende tijd van veranderingen! Zie ook de volgende video over Smart Cities:

Ik wens alle lezers van Arnhem Direct alvast een gelukkig en boeiend 2014!

Foto: Vera Gerritsen

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem Voorbij 2013: Harry Gerritsen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*