Arnhem Voorbij 2013: Lex Kwee

{

2013 was als pre-verkiezingsjaar een soort 2009. De Haven werd een Kunstenklutser, maar net als in 2009 eindigde menige (koopzondag- of shopbak)discussie in 2013 met parkeerproblemen en was ook het uitgezakte Telefoonstraatpaaltje weer onderwerp van een langdurig flitsparkeerdebat. Op zoek naar een passende parkeerplek voor ieder stadsprobleem werd 2013 het jaar van het doorpakvirus (V2D2). Want doorpakken moeten we, anders staan we er gekleurd op, worden we weggezet als wilnixers en lopen we provinciale post-Nuonsubsidiegelden en iconische windmolengebouwen mis. De doorpakdruk neemt toe naarmate de verkiezingen dichterbij komen, want zo lang er geen zakenkabinet is, weet je maar nooit met wat voor regenboogcoalitiemethetgezichtnaardestad we straks weer vier jaar opgezadeld zitten.
En waarom zouden stadsburgers en -ondernemers niet doorpakken? De Gemeenteraad heeft geen toekomst meer en als de nieuwemediacolumnisten gelijk krijgen worden verkiezingen straks vervangen door loting en vrolijke varianten van volksraadpleging in plaats van referenda en amendementen.

Maar los van de vorm en de kleur van het stemcomputerpeilpotlood is een pre-verkiezingsjaar altijd leuk voor de lokale media. Het maakt niet uit wie de primeur heeft, zolang het frame maar viraal gaat. In Mediahuis Arnhem Direct ging de griepstrijd in 2013 vooral tussen het draagvlakframe en het doorpakframe. Vooral doorpakken had virale kwaliteiten, en zo kreeg iedere discussie een slotronde met als kernvraag: doorpakken of wegwezen? Het NHM-canonvirus pakte in 2013 door in het Openluchtmuseum, maar was dat nu de oorzaak of het gevolg van het vertrek van twee directeuren?

Gelukkig was 2013 ook het jaar van het Feestaardvarken en het Groot Pantoons 5 Jaar Arnhem Direct Jubileum Boek, de intocht van de burgemeester met coffeeshopachterdeurdoorpakplannen en de terugkeer van de oude koning. Ruim op tijd voor de volgende Sonsbeektentoonstelling (2016?) kwam Lazy King II hufterproof herboren toezien op de correcte gang van zaken bij de komende verkiezingen.

Terwijl de rest van de stad doorpakt, houden ons aardvarken en onze luie koning liggend de wacht. Verkiezingen. Doorpakken. Verkiezingen. Doorpakken. Maar hoe zit het dan volgend jaar met het Parkeren? Na het exploitatiegat van de Modebiennale was de toekenning van de Gouden Piramide voor het Modekwartier vooral een beloning voor prestaties uit het verleden. Na het vertrek van de Bijenkorf is het definitief over met het herdenken van het Beste Binnenstad tijdperk. Bij de Sportstadverkiezingen gaan we steevast voor de tweede plaats en de Groenste Stad van Europa zijn we ook al lang niet meer. Na iedere herfst- of voorjaarsstorm is de Parkstraat of de Kastanjelaan ook zonder kapvergunning weer een buitengewoonbetere boom armer. Zo komt er vanzelf plaats vrij voor een groeiende rij Amperas, Teslas en Volts. Want 2013 was het jaar waarin doorpakkend Arnhem definitief de Modestadmantel, de Binnenstadbril en de Groene Stadsveren afschudde en erkende al die tijd vooral Energiestad te zijn geweest.

Het coalitieakkoord 2014 draait straks om de vraag of Vrij Parkeren in Energiestad Arnhem op 31 zondagen alleen nog mag worden toegestaan voor auto´s die rijden op lokaal doorgepakte energie.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem Voorbij 2013: Lex Kwee"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*