Arnhems Actiecomité Behoud Noack-pand nog niet gerustgesteld

Het Actiecomité tot Behoud van het Arnhemse Noack-pand is blij dat B&W dinsdag jl. een streep haalde door de sloop van het onderste deel van de pui. Een brief hierover van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bracht het stadsbestuur nog net op tijd op andere gedachten. In dezelfde brief zegt de Rijksdienst naar alternatieve mogelijkheden te willen zoeken, in samenwerking met eigenaar Engelsing en de gemeente Arnhem.

Op dat aspect richt zich de twijfel van het Actiecomité. Woordvoerder Arno Brouwer heeft zo zijn scepsis over het culturele besef van het Arnhemse College van B&W. Brouwer: ‘CDA-wethouder Cees Jansen heeft de nu gewraakte oplossing te vuur en te zwaard verdedigd. Dezelfde bestuurder moet nu met de eigenaar én de Rijksdienst in overleg om met wat anders te komen. Ik heb daar geen vertrouwen in.’ Bovendien vraagt hij zich af wat de status van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is. ‘Volgens mij heeft deze dienst slechts een adviserende rol. Een advies dat dus gewoon voor kennisgeving kan worden aangenomen’, aldus Brouwer.

Hij bedoelt, dat hij er op voorhand niet gerust op is dat de nieuw bedachte oplossing recht doet aan de historische waarde van deze Jugendstil-gevel. Brouwer: ‘Misschien komt er wel iets wanstaltigs uit. Dan zijn we weer terug bij af.’
Wethouder Cees Jansen is overstag gegaan door druk van de publieke opinie alsook vragen van verschillende raadsfracties. Tot het laatste moment bleef hij op het standpunt staan, dat het pand moest worden aangepakt. Hij voerde onder andere als motief op, dat het rolstoelvriendelijk moest worden gemaakt. Brouwer: ‘Een puur gelegenheidsargument. Die zelfde wethouder maakt het invaliden in de binnenstad sinds kort erg moeilijk. Hij sloot onlangs de Telefoonstraat af, waardoor taxi- of ander vervoer voor deze kwetsbare groep in de binnenstad nu de facto onmogelijk is.’

Gerustgesteld
De actiegroep is naar zeggen van Brouwer pas gerustgesteld wanneer het college van B&W onomwonden – in gewone mensentaal – verklaart, dat de gevel in zijn geheel behouden blijft en in oude glorie wordt hersteld. Brouwer: ‘Het Actiecomité verzoekt de gemeenteraad zich in deze zin uit te spreken.’

Pro Arnhem
Wat dit betreft wordt het Actiecomité op zijn wenken bediend. Pro Arnhem dient een motie in, die tijdens de aanstaande gemeenteraadsvergadering op 8 februari 2010 wordt behandeld. In deze motie draagt lokale partij Pro Arnhem het college op:
1. Geen toestemming te verlenen voor wijziging van de voorgevel van het voormalige pand van Noack. 2. Alles in het werk te stellen om de voorgevel te restaureren in de oorspronkelijke Art Nouveau stijl 3. Te bewerkstelligen dat het oorspronkelijke tegeltableau weer aangebracht wordt boven de etalage 4. Rentmeester te blijven over ons cultureel erfgoed in de stad en zich voor behoud inzet en niet voor aantasting daarvan voor wat voor reden dan ook, anders dan in overleg met de gemeenteraad van Arnhem.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhems Actiecomité Behoud Noack-pand nog niet gerustgesteld"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*