Historische Herberg Arnhem: carnaval was onderdeel van de wederopbouw

{

Tegen het decor van de wederopbouw in Arnhem begin jaren vijftig was grote behoefte aan een volksfeest waar stadsgenoten elkaar konden ontmoeten. Oud-prinsen Jan den Vijfde en Arno den Eerste van Arnhems oudste carnavalsvereniging On-Ganse vertellen tijdens de derde Historische Herberg over een halve eeuw carnaval in Anhem, voor velen een uitbundig feest binnen de muren van Musis Sacrum. Te zien zijn unieke foto’s uit de oprichtingsperiode van de On-Ganse, afkomstig uit het eigen historisch archief.

De oud-prinsen Jan van Oldeniel en Arno van Slooten zullen zich presenteren in feestelijk kleurrijk kostuum. Ze worden vergezeld door hun voormalige hofnar Koos van Breugel. Hij brengt speciaal voor de bezoekers van de Herberg nog een keer het Arnhem-lied ten gehore.

Verder op het programma
In het Musiskwartier zijn sporen van bewoning gevonden die terug gaan tot de negende eeuw. De Arnhemse archeologische dienst presenteert deze unieke verzameling voor het eerst tijdens de Historische Herberg. De verhalen achter de vondsten worden in woord en beeld toegelicht door stadsarcheoloog Martijn Defilet. De resultaten van dit grootste archeologische onderzoeksproject ooit in Arnhem uitgevoerd, staan vermeld in een lijvig en rijk geïllustreerd wetenschappelijk rapport. Een ongetwijfeld trotse wethouder Cees Jansen zal het rapport vrijdag 12 februari in de Historische Herberg in ontvangst nemen.

Onlangs is een bijzonder document aan de Gelderland Bibliotheek geschonken. Het gaat om een uniek 17e-eeuws werkje dat in Arnhem is gedrukt. Nog nooit is eerder dezelfde tekst aangetroffen, ook niet bij andere drukkers in Nederland. Maar het onderwerp van de tekst heeft helemaal niets met Arnhem of Gelderland van doen. Waarom is het dan toch hier gedrukt en nergens anders? Meet Becker
van de Gelderland Bibliotheek laat zien om wat voor document het gaat en vertelt over de raadsels die het omringt.

Ook tijdens deze Historische Herberg worden bezoekers uitgenodigd voor het programmaonderdeel ‘Historisch Meldpunt’. Een Arnhemse zeepkist waar in 2 minuten actuele ontwikkelingen, verrassende projecten en nieuwsfeiten gepresenteerd kunnen worden die te maken hebben met de geschiedenis van de stad.

Eén van de meldpunten is in ieder geval een nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Arnhem in het Historisch Museum. Na de opening op 5 februari om 14.30 uur vindt in Showroom Arnhem (Kleine Oord) een debat plaats over het erfgoedcentrum met de Gemeente Arnhem, het Historisch Museum Arnhem, de Bibliotheek Arnhem en het Gelders Archief. Het Erfgoedcentrum komt in het toekomstige kenniscluster. Aanmelden voor het debat via patricia.vleeming@arnhem.nl.

De toegang tot de Historische Herberg is gratis. Een drankje en hapje zijn voor eigen rekening. De Herberg opent om 17.00 uur en sluit om 19.00 uur.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Historische Herberg Arnhem: carnaval was onderdeel van de wederopbouw"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*