Arnhems Kunstencluster kan voorbeeld aan Utrechts Artplex nemen

{

En wij maar denken dat we op maandag 13 januari 2014 geschiedenis in de Arnhemse gemeenteraad schreven met ons Kunstencluster. Welnee. In Utrecht werd op dat tijdstip het megalomane nieuwbouwplan voor een ‘Artplex’ van 76 miljoen naar de prullenbak verwezen. Het hing op één stem en die was van een dissidente CDA’er.

Arnhem kan een voorbeeld nemen aan zijn grote broer Utrecht. Ook in het Utrechtse is de grote bouwwoede uitgebroken, ondanks recessie, leegstand en ander crisisongemak. Wie in de zestig kilometer van Arnhem gelegen stad het centraal station uitloopt, weet niet wat hij ziet. Overal hijskranen en betonmolens. Als kers op de taart was het Artplex bedacht. Daarin zouden de bibliotheek, zeven filmzalen en honderd startersappartementen moet worden gebouwd. Cees Bos, nota bene een CDA’er, hield de rug recht. Hij verklaarde in de raad, ik citeer de Volkskrant van vandaag: “Ik heb mezelf de afgelopen weken afgevraagd wat dit voorstel voor Utrecht en haar inwoners brengt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ontwikkeling te groot is, de gebruikers te zwak. Zo’n enorme investering met zulke risico’s vind ik niet passend in het huidige tijdsgewricht.’

Treffende overeenkomst

Trouwens, de huidige Utrechtse openbare bibliotheek heeft voldoende alternatieve vestigingsmogelijkheden. Het leegstaande oude postkantoor op de Neude, de Neudeflat, de Citybioscoop en het oude poppodium Tivoli bieden mogelijkheid genoeg. Zelfs het in moeilijkheden verkerende Polare, die nu naast de huidige bibliotheek op de Oude Gracht zit, wordt genoemd.
Hoe het ook zij, de overeenkomst tussen Utrecht en Arnhem met in Arnhem de al dan niet bouw van een Kunstencluster aan de Rijn, is treffend. Voortschrijdend inzicht zorgde er voor dat in Utrecht, net op tijd, op de rem werd getrapt. Nu Arnhem nog! Wellicht dat lokale CDA’ers een voorbeeld aan hun Utrechtse dissidente partijgenoot kunnen nemen.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhems Kunstencluster kan voorbeeld aan Utrechts Artplex nemen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*