Arnhemse Film over de rol van Jezus

De Arnhemse filmmaker Ferdinand van Dam maakte een film waarin hij zes min of meer bekende Arnhemmers vroeg naar de rol van Jezus in hun leven. Rudy Kousbroek, Emile Ratelband, imam Bahaeddin Budak en anderen vertellen in de film hoe zij tegen Jezus aankijken.

In een volle zaal werd de film afgelopen zaterdag vertoond in Focus Filmtheater. ‘The Outlaw’, zoals de dertig minuten durende film heet, is nu ook gratis online te bekijken.

De zes geïnterviewden spreken in de documentaire recht uit hun hart. Er wordt heel verschillend over Jezus gedacht. Zo zegt Emile Ratelband: “Als je kan geloven dat Jezus voor je zonden is gestorven, dan is dat fantastisch. Ik geloof het niet. God zit in jezelf.”

Daar tegenover staat Tineke Haket. Zij gelooft dat ze is veranderd door Jezus en zegt daarover in de film:“Door Jezus ben ik geworden zoals ik bedoeld ben.”
Dat moslims geloven dat Jezus een goede profeet was, is voor velen misschien al bekend. Imam Bahaeddin Budak komt met informatie die voor de meeste mensen in de zaal nieuw is: “Moslims geloven dat Jezus niet gekruisigd is, maar dat er iemand anders voor hem in de plaats gekruisigd is.”

Magiër
“De film is geen bekeer-film, maar een gebalanceerde mix van meningen en inzichten over Jezus”, vertelt filmmaker Van Dam. Voor de titel The Outlaw heeft hij gekozen vanwege een lied met dezelfde titel van Larry Norman. Daarin wordt Jezus beschreven hoe er tijdens het leven van Jezus tegen hem werd aangekeken.

Van Dam: “Sommige dachten dat het een vogelvrij figuur was. Anderen dachten dat Hij een magiër was en weer anderen zagen Jezus als een politiek figuur die in opstand kwam tegen corruptie. Ik gebruik dit nummer als rode draad in een film waar Arnhemmers vertellen over hoe ze nu tegen Jezus aan kijken. Wie was en is Jezus in de ogen van verschillende mensen?

Meer achtergrondinformatie over de film is te vinden op de website: Jezusinarnhem.nl.

Foto: Ferdinand van Dam krijgt na afloop van de vertoning in Focus Filmtheater een staande ovatie. (Foto: Alain Baars)

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse Film over de rol van Jezus"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*