Arnhemse Helden in Rozet

Van september t/m december staat Rozet in het teken van Arnhemse Helden. Met een tentoonstelling en verschillende activiteiten brengen we een ode aan alle helden. Helden van vroeger, helden van nu en helden die (nog) niet weten dat ze een held zijn. Helden zijn er in allerlei soorten en maten. Van oorlogsheld tot kunstheld, van YouTube-held tot verzetsheld en van superheld tot zeeheld. Rozet zet de komende maanden alle helden op een voetstuk en staan stil bij hun heldendaden. We herdenken, vieren en vertellen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling toont het werk van verschillende kunstenaars. Zo selecteerde kunstenares Marijke Schurink 101 vrouwen uit Kloeks ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’. Ze drukte de portretten uit het boek af als foto, bewerkte ze en creëerde zo autonoom, nieuw beeld. In de bijzondere tentoonstelling Art for heroes brengen 130 kunstenaars uit de open ateliers van i-psy een ode aan de held in zichzelf of een held uit een boek, film of droom. Art for heroes omvat beeldend werk, poëzie en film, maar ook muziek- en dansvoorstellingen.

Tot en met eind september is Impact of War nog te bekijken, een kledinglijn van de Arnhemse ontwerpster Mirte Engelhard. De kleding is geïnspireerd op de verhalen van negen Arnhemmers die in 1944 zijn geëvacueerd en negen nieuwe Arnhemmers die onlangs zijn gevlucht.

Heldenrollen

Op verschillende plekken langs de trappen van Rozet hangen cilinders met foto’s. Dat zijn onze heldenrollen. Hierop zie je foto’s van personen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem: helden van vroeger en nu. Je ziet politieke helden, sporthelden, helden uit de kunst, etc. Dit najaar besteden we extra aandacht aan vijf van deze helden, bijvoorbeeld met speciale rondleidingen.

Kijk voor meer info over het programma op rozet.nl/arnhemsehelden

Verkiezing: ‘Arnhemse held 2018’

Maar er is meer: we gaan samen met alle Arnhemmers op zoek naar nieuwe helden. Iedereen kan een held zijn. Misschien ben jij wel iemands held zonder dat je het weet. Of misschien heb jij wel een held. Je buurvrouw bijvoorbeeld, omdat ze een pannetje soep komt brengen als je ziek bent. Of een collega die je helpt met het invullen van ingewikkelde formulieren. Of een klasgenoot die jou helpt met Engels. Of die vrijwilliger die er altijd voor zorgt dat alles in de kantine van jouw sportvereniging goed verloopt. Of die kunstenaar of sporter die jou inspireert. Of…

We roepen iedereen op om mee te doen en een held aan te melden via arnhemseheld@rozet.nl. We zoeken een jeugdheld (tot 18 jaar) en een volwassen held (vanaf 18 jaar).

Wie weet wordt die van jou in december uitgeroepen tot Arnhemse held.

Reacties