Arnhemse groene speelplek in de top 10 van Nederland

{

Het ontwerp van Arnhem voor een speelplek met als titel ‘Nat√∫√∫rlijk spelen zoals vroeger’, hoort bij de top 10 van groene speelplekken. Entente Florale organiseerde de verkiezing van de groenste speelplek van Nederland en nomineerde daarvoor 10 inzendingen, waaronder Arnhem. De prijsuitreiking vond afgelopen woensdag plaats tijdens een symposium van Entente Florale in Burgers’ Zoo. De prijs voor de groenste plek ging naar Harkstede in Groningen.

Het Arnhemse ontwerp, dat ook veel lof van de jury oogstte, wordt daadwerkelijk gerealiseerd. De speelplek komt in het park langs de Bronbeeklaan in de wijk Paasberg. De aanleg start in het voorjaar van 2010 en moet volgens planning in het najaar klaar zijn. Dan volgt een feestelijke opening.

Tussen Paasberg en Geitenkamp
De prijsvraag ‘Groenste speelplek van Nederland’ is een initiatief van Entente Florale en is opgezet omdat er in het gemeentelijke groenbeleid en speelruimtebeleid vaak te weinig aandacht wordt geschonken aan het belang van ‘groene speelplekken’ voor kinderen. Arnhem is voor deze gelegenheid op zoek gegaan naar een geschikte plek en de keuze is gevallen op park Paasberg. Dat ligt tussen de Kloosterstraat, de Van Maerlantstraat en de Bronbeeklaan. Door het parkje stroomt de Paasbeek. Het park ligt in de wijk Paasberg, nabij de wijk Geitenkamp. In beide wijken is er niet veel speelruimte en daarom is deze plek uitermate geschikt.

Ontwerp gemaakt door kinderen
Voor Arnhem is het belangrijk dat er een speelplek komt waar zowel jong als oud zich thuis voelt. De inbreng van kinderen is daarbij belangrijk. Daarom heeft de gemeente contact opgenomen met de omliggende scholen van park Paasberg. Medewerkers van de gemeente hebben aan kinderen van de Julianaschool en de Boomhut uitleg gegeven over de wedstrijd en zij zijn samen met de kinderen gaan kijken in het park. Daarna zijn de kinderen enthousiast aan de slag gegaan met knippen, plakken en kleuren. Op die manier is het ontwerp voor de groenste speelplek tot stand gekomen.

Natuurlijk, groen en duurzaam
Een ‘groene speelplek’ houdt in dat kinderen kunnen spelen met natuurlijke materialen in plaats van de bekende speeltoestellen. Verder ligt een ‘groene speelplek’ altijd in een groene omgeving en is er vaak water bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze duurzame, groene speelplekken, waarin ook de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen tot hun recht kunnen komen, de gezondheid van kinderen ten goede komt.

Infomarkt
Op woensdag 14 oktober wordt van 14.30 tot 17.30 uur op de weide van park Paasberg een infomarkt gehouden. In een grote legertent wordt het winnende ontwerp aan de kinderen, hun ouders en buurtbewoners gepresenteerd. Op de weide wordt door een professionele houtkarver uit een boomstam een totempaal gezaagd, de scouting is aanwezig en worden er allerlei ‘natuurlijk’-spelletjes georganiseerd.

Foto: Phillippe Leroyer

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse groene speelplek in de top 10 van Nederland"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*