Artistiekelingen gingen naar De Kameleon

Zo zag de Arnhemse Luthersestraat er in 1964 uit. In de verte is de Korenmarkt waar toen praktisch nog geen horeca te bekennen was. Halverwege links is de Duizelsteeg, maar daar over een andere keer. Nu aandacht voor De Kameleon, de legendarische, creatieve speeltuin waar allerlei talent bijeen kwam. Jongeren van toen manifesteerden zich luidruchtig en genoten er van jazz, cabaret, literatuur, beeldende kunsten en vooral veel bier en wijn.

De Lutherserstraat, trouwens de hele omgeving van de Korenmarkt, oogde in het begin van de jaren zestig nogal armzalig. Vervallen panden en pakhuizen waren eerder regel dan uitzondering. In de stad was op uitgaansgebied nog weinig te beleven. Jongeren van die tijd luisterden meestal braaf naar hun ouders en gingen op zondag naar de kerk. Een jeugdcultuur moest nog tot wasdom komen; tot die tijd ging men naar dansles bij Versteegh of Wensink en misschien op zaterdag de quickstep bij Theepit of Ruteck’s. Het woord hip moest nog in de mode komen.

Jazz

De Kameleon maakte dit vanaf 1961 anders. De spil van deze kunstkring in de Luthersestraat 18 was beeldhouwer Jacques Magendans die de programmering voor zijn rekening nam. In de brakke ruimte die via een steile trap bereikt werd, heerste een sfeer als in een Parijse kelder. Er brandden kaarsen en klonk moderne jazz. Kunstenaars discussieerden over “de kunsten” en toonden hun werk. Alle bekende jazzmusici uit die tijd, onder wie de beroemde Arnhemse slagwerker Pierre Courbois, traden op of gaven een performance. Ook de later landelijk befaamd geworden schrijver Johnny van Doorn bralde er zijn teksten. In 1967 was het vrij plots afgelopen met deze artistieke vrijhaven. De politie was het zat om regelmatig te moeten optreden bij vechtpartijen met vetkuiven en nozems. De laatsten werd de toegang tot deze alternatieve ruimte door de artistiekelingen ontzegd.

Reünie

Bij een re√ºnie in 1986 in het Sonsbeekpaviljoen hield Johnny van Doorn (1944-1991) alias Johnny the Selfkicker nog een korte feestrede. Citaat: “Weet u waar ik mijn vrouw voor het eerst heb ontmoet? In de Kameleon! En wat was de plaats waar ik mijn eerste zoende? In de Kameleon! Juist. Dat is niet mis. Voor ons staat vanavond de tijd even stil. Wij, de overlevenden van dat malle zolderkamertje in dat steegje‚Ķ. Driewerf Leve de Kameleon! Bis bis!”

Beeld: foto www.oud-arnhem.nl Rechts van het pand met daarop het uithangbord Klompenhandel Kuiperij was de ijzeren deur met daarachter de trap naar de bovengelegen Kameleon-ruimte.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Artistiekelingen gingen naar De Kameleon"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*