Beloofd Eroscentrum komt er nooit

De Gelderlander kon er indertijd geen genoeg van krijgen. Pagina’s werden gevuld met tekst en vooral beeld over prostitutie in het Spijkerkwartier. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was dat stadsdeel synoniem voor rosse buurt.

Begin 2006 deed de laatste prostituee er de lamp uit. Maar de habitués hoefden niet te treuren. Er zou binnen één jaar een alternatief komen bij de Westervoortsedijk. Een heus Eroscentrum werd beloofd. Afijn, daar is nog steeds het wachten op.

Het valt nu bijna niet meer voor te stellen, maar het Spijkerkwartier had decennialang met een belabberd imago te kampen. Het Spijkerkwartier was op de Amsterdamse Wallen na Nederlands bekendste rosse buurt. Het stadsbestuur onderhield al die jaren een moeizame relatie met dit gesloten wereldje.

Na perioden van verdrijven, verzwijgen en gedogen nam de gemeenteraad in 1979 eindelijk een besluit. Bordeelhouders werden gesommeerd hun nering te verkassen naar het driehoekje tegen de spoordijk. In 1997 werd bepaald dat het ook daar eind 2002 afgelopen moet zijn. Men was het gedoe, de drugsoverlast en andere gerelateerde ellende zat.

Oppositie van raamexploitanten, talloze rechtszaken, enzovoort, konden niet verhinderen dat het in januari 2006 einde oefening was.

Spijkerboek

De buurt ondergaat daarna langzaam maar zeker een metamorfose; voormalige bordelen worden door de gemeente opgekocht en verbouwd. In het oude raambuurtje Spijkerbroek verrijzen tevens nieuwe woningen. Maar op het voormalige Billiton-terrein – achter een Gamma-vestiging – aan de Westervoortsedijk moet de eerste paal voor een eroscentrum nog de grond in. Maar dat gaat nooit gebeuren. De gemeente stelde andere voorwaarden, die het voor raamexploitanten praktisch onmogelijk maakt een reuze bordeel van de grond te krijgen. Ook de Wet Bibob, het (preventief) bestuursrechtelijk instrument om voormalige raamexploitanten juridische de maat te nemen, blijkt voor velen nogal een hobbel. Bovendien vinden de ondernemers van wat nu bedrijventerrein Rijnpark heet een Eroscentrum op deze plek niet meer van deze tijd.

Drugsboot

Aan de wensen die OKA (Ondernemers Kontakt Arnhem) indertijd had, is inmiddels wél tegemoet gekomen. De tijd werkte in het voordeel van de ondernemers. Zo is de dazzle painted drugsboot De Boei – ook wel duikboot genoemd – die lange tijd voor het oude Coberco lag aangemeerd, al lang vertrokken. En de prostitutie in de zogeheten prostitutiezorgzone, tippelt, volgens een recent bericht in De Gelderlander, op zijn laatste benen. Maar met dat Arnhemse Eroscentrum schiet het niet op.

Beeld: Foto Gerdien Mogendorff, Gelders Archief, 2008

Spijkerstraat richting Karel van Gelderstraat. Pand links is na de oorlog gebouwd als kerkgebouw voor de Hersteld Apostolische Zendingkerk. Later in gebruik als “ramenverhuurbedrijf” en kunstgalerie van Rudy Kousbroek.

Foto rosse buurt vanaf spoordijk; dezelfde panden (zie rode luifel) als op bovenstaande foto, Gelders Archief. Staat ook op de achterzijde van het boek: Kees Crone, Verlicht Kwartier, 40 jaar Arnhemse Spijkerbuurt, Oosterbeek 2003

Foto Kees Crone, “De 10 geboden van het Spijkerkwartier”, hoek Driekoningenstraat/Driekoningendwarsstraat, 2002

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Beloofd Eroscentrum komt er nooit"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*