Mogelijke overname ‘Arnhemse’ AkzoNobel stuit op verzet

Foto: Patrick van Wolferen 'Oude AkzoNobel hoofdkantoor Velperweg'

ARNHEM – Het Amerikaanse bedrijf PPG Industries is op jacht om het van oorsprong Arnhemse bedrijf AkzoNobel over te nemen.

Met 14 vestigingen in de provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland komt vanuit die bestuursorganen verzet tegen een mogelijke overname.

PPG Industries heeft een eerste bod gelanceerd, dat echter is afgewezen, maar er zou een tweede overnamebod in de maak zijn, wordt gemeld op de website van de provincie Gelderland.

Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland zegt het volgende over het verzet tegen een overname:

‘AkzoNobel is één van de grootste verfbedrijven ter wereld en een koploper op het gebied van duurzame innovatie. Bedrijven moeten hun overnames terugverdienen. Deze overname zet meer dan 5000 banen op het spel in de provincie. Banen die hard nodig zijn nu we uit de crisis komen.’

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem. Daar werd in 1911 de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) opgericht dat in 1913 begon met de productie van kunstvezels.

AKU fuseerde in 1969 met andere onderdelen van het huidige AkzoNobel concern. In Arnhem werken meer dan 1.000 mensen.

De 5.000 banen die op de tocht zouden staan zijn verspreid over meerdere provincies in Nederland. Vier daarvan komen nu in protest tegen een mogelijke Amerikaanse overname.

Voor AkzoNobel en de provincies is duurzaamheid cruciaal. De afgelopen jaren heeft AkzoNobel zich een toppositie weten te veroveren in de Dow Jones Sustainability Index.

Michiel Scheffer wil AkzoNobel voor de regio behouden:

‘AkzoNobel hoort bij de provincie. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’

Op het moment van publicatie is het de redactie van Arnhem Direct niet duidelijk waarom de mogelijke Amerikaanse overname van het Nederlandse AkzoNobel zou leiden tot het genoemde banenverlies.

Bron: Provincie Gelderland

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Mogelijke overname ‘Arnhemse’ AkzoNobel stuit op verzet"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*