De onderwijsinspectie heeft ArtEZ hogeschool voor de kunsten onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de school is er recent een verdenking gerezen van malversaties op een vestiging in Enschede. De school wil niet zeggen wat daar is gebeurd, maar zegt desgevraagd dat er geen sprake is van fraude met diploma’s aldus NOS.nl.
Volgens de school kampt de vestiging in Enschede al langer met problemen door cultuurverschillen, die het gevolg zijn van een fusie van ruim tien jaar geleden. Voorzitter Gerrit Grotenhuis van de raad van toezicht zegt dat sommige medewerkers nog te veel uitgaan van de oude situatie aldus het bericht op eigen website van Artez waarin het de bestuurswisseling aankondigd.
Grotenhuis zegt in NRC Handelsblad dat er geen verband bestaat tussen het gedwongen afscheid van het college en de mogelijke malversaties. De school heeft een bureau in de arm genomen om de onregelmatigheden te onderzoeken. De raad van toezicht heeft besloten in te grijpen omdat de bestuursleden niet langer kunnen samenwerken met de rest van het management van de school. “ArtEZ moet krimpen omdat landelijk is afgesproken minder mensen te gaan opleiden in beeldende kunst en muziek. Management en bestuur zijn het erover eens hoe de school er in 2016 uit moet zien. Over de weg daarnaartoe bestaat echter een onoverbrugbaar verschil van mening.” aldus Grotenhuis. Een woordvoerder van de onderwijsinspectie spreekt van een “zorgelijke situatie” bij ArtEZ. “We gaan zo snel mogelijk spreken met alle betrokkenen.”
ArtEZ is een hogeschool met 3.000 leerlingen en 850 medewerkers op vestigingen in Arnhem, Enschede en Zwolle.
Foto: Marco Derksen
Wees de eerste die reageert op "Bestuurlijke problemen bij hogeschool ArtEZ"