Wethouder Jan van Dellen (VVD, economische zaken) vertelt vol overgave aan de verslaggever van Nieuwsuur hoe geschikt het Gelredome en de rest van Arnhem is om het Eurovisie Songfestival van 2020 te ontvangen. Momenteel zijn alle steden die zich hebben geopperd, druk om het bidbook te fijn slijpen. Woensdag weten we meer.
Gaststeden
Direct na de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv, was burgemeester Marcouch al op televisie: ‘We vieren dit jaar 75 jaar na de Slag om Arnhem. Dat ging om de bevrijding van Europa. Wat is er nou mooier om de vrijheid te vieren door het Songfestival in de regio Arnhem-Nijmegen te organiseren?’ Aanvankelijk stelden Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden, Den Bosch, Breda, Maastricht en Rotterdam zich kandidaat.
Leeuwarden is de eerste stad die zich terugtrok als kandidaat om het Eurovisie Songfestival van 2020 te organiseren. Het plafond van de beoogde locatie – het WTC Expo in de stad – is te laag voor het internationale evenement. Volgens Leeuwarden is het niet realistisch om dit op korte termijn aan te passen.
Het college van Amsterdam heeft besloten om geen bid uit te brengen als kandidaatstad voor het Eurovisie Songfestival in 2020. ‘Het organiseren van het festival zorgt voor extra druk op de stad in een periode waar al heel veel gepland staat in Amsterdam.’
Breda wilde het songfestival houden in de evenementenhal Breepark. Hoewel die locatie aan de eisen zou voldoen, stapt de stad toch uit de race. “Uit een nadere toelichting op de spelregels van dit bijzondere evenement lijkt het erop dat de totale garantie voor het aanzienlijke bedrag eenzijdig door de gemeente afgegeven moet worden. Dit is niet realistisch. Zeker omdat het event niet alleen promotie voor Breda, maar voor heel Nederland oplevert”, aldus Daan Quaars, wethouder evenementen van Breda.
Debat over Songfestival in Arnhemse gemeenteraad
Afgelopen woensdag stemde de gemeenteraad van Arnhem in met de kandidaatstelling van Arnhem als gaststad. Maar daar ging wel iets geheimzinnigs aan vooraf. SP raadslid Sarah Dobbe: ‘Arnhem staat aan de vooravond van grote bezuinigingen op bijvoorbeeld de jeugdzorg. Tegelijkertijd gaat dit college een concurrentiestrijd aan tussen verschillende steden waarbij bijvoorbeeld Breda gisteren nog is afgehaakt. Breda gaf daarbij als reden dat het evenement miljoenen kost en dat het onduidelijk was voor hoeveel zij garant zou moeten staan. Zij hebben een duidelijke afweging gemaakt. En dat zouden wij ook, in alle openheid, moeten kunnen doen.’
De SP stelt dat besluitvorming in principe openbaar hoort te zijn en vooraf bekend, zodat Arnhemmers daar nog wat van kunnen vinden en invloed op de besluitvorming kunnen oefenen. De SP stelde vorige maand al schriftelijke vragen over het Songfestival aan het college en wilde onder meer weten hoeveel geld het college van plan was maximaal aan het Songfestival uit te geven. Een duidelijk antwoord kwam er niet. Nu ligt er een antwoord, maar mogen raadsleden daar niet openlijk over praten. Over de bedragen mag Dobbe niets zeggen: ‘Daar houd ik me aan. Want anders overtreed ik de wet. Maar ongeacht het bedrag, dit zou in openheid besloten moeten kunnen worden.’
Ook de provincie Gelderland steunde het initiatief van Arnhem om zich op te werpen als kandidaatstad. Behalve Arnhem zijn er dus nu nog vier steden in de race voor de organisatie: Rotterdam (Ahoy), Maastricht (MECC), Den Bosch (Brabanthallen) en Utrecht (Jaarbeurs).
De gaststeden zullen een bijdrage moeten leveren aan de organisatie. Die bijdrage kan zowel financieel zijn als in natura, zoals voor de beveiliging of het openbaar vervoer. In de loop van augustus maakt de organisatie (NPO/AVROTROS/NOS) bekend in welke stad het songfestival gaat plaatsvinden.
Kerktorens klonken Eurovisie
Beiaardiers van Arnhem, Nijmegen en Huissen speelden de afgelopen dagen de officiële Eurovisietune. Deze openingsprelude van het ‘Te Deum’ van componist Marc-Antoine Charpentier is een bekende melodie die menigeen zal herkennen. Met het spelen van de tune liet de regio letterlijk horen dat zij het bid dat Arnhem gaat uitbrengen om het Songfestival te mogen organiseren ondersteunt. Naast de Eurovisietune brachten de beiaardiers ook het nummer Arcade van Duncan Laurence ten gehore.
Bidbook en enthousiasme
Het definitieve bidbook van Arnhem moet uiterlijk 10 juli worden aangeboden aan het organiserend comité.
Een bidbook is een schriftelijk overzicht van wat men te bieden heeft: alle steden in de race presenteren er zichzelf en hun plannen mee om het Eurovisie Sonfestival binnen te kunnen halen. Zowel creativiteit als financiële geloofwaardigheid is daarbij van belang. Maar vooral ook het enthousiasme moet er vanaf spatten: er is al een Facebook evenement aangemaakt!
Volgens de Gelderlander zou organisator European Broadcasting Union (EBU) er allang uit zijn…
‘Nog een hoop werk voor de boeg’ zei de Nieuwsuur verslaggever afgelopen vrijdag over aanpassingen die er in het Gelredome zouden moeten plaatsvinden. ‘Zo gebeurd’ aldus Jan van Dellen.