Café Meijers nog steeds hot

Deze week verschijnt het boek Arnhem gezien door Crone. Het is een compilatie van stukjes die eerder op deze website verschenen. Om uiteenlopende redenen kwam niet alle kopij door de selectie. Café Meijers in de Beekstraat trof dat lot. Hierbij alsnog een bewerkte versie van de webpost van 13 februari 2017.

Café Meijers is een authentiek koffiehuis met eenvoudig houten meubilair, een monumentale tapkast, tafeltjes en regelmatig kunstwerken van lokale kunstenaars aan de muur. Ook beschikt het aan de straatzijde over een terras. Meijers moet het momenteel vooral hebben van bezoekers overdag, maar dat was voorheen wel anders. Vaak hing men er tot ’s avonds laat met de benen buiten, maar toen moest het horecaplein Korenmarkt nog tot wasdom komen. Veel beeldende kunstenaars en journalisten die vaak politiek en cultureel geïnteresseerd waren, dronken er hun drankje en klepten er wat, bijvoorbeeld over de hoogte van de Contraprestatie.

Grootsteeds

Begin jaren zeventig kocht Dick Zwarts het etablissement en sindsdien is er aan de formule niet zo veel veranderd. Enkele uitbaters na hem waren onder anderen Rietje Mackenbach, Bert Kokke en sinds 2006 Wolter de Bes. De laatste verkocht de open inrichting weer en begon in 2011 voor zichzelf in het nieuw gebouwde Café Caspar in het Klarendalse Modekwartier.

De habitués maakten Meijers tot een haast grootsteeds etablissement. Een lokale hangplek waar doorgaans niet-doorsnee Arnhemmers tegelijkertijd probeerden zich niet al te veel van elkaar aan te trekken. Het was ooit te vergelijken met Café Reynders aan het Leidseplein in Amsterdam. Daar kwamen toen kunstenaars, schrijvers, acteurs en journalisten, nu vooral toeristen.

Populair

In 2006 ging het café bijna ten onder. Wolter de Bes was de reddende engel en nam de uitdaging aan. Hij kocht het café en blies de ietwat ingedutte bar nieuw leven in. Volgens de vele reacties die het stukje uit februari 2017 opriep, is Café Meijers nog steeds een populaire plek.

Beeld: foto april 2013 www.oud-arnhem.nl

Boek: Arnhem gezien door Crone wordt uitgegeven door HijmanOngerijmd, kost 15 euro en is volgende week op voorraad in de Arnhemse boekhandel. Bestellen via http://www.hijmanongerijmd.nl/contact-2/ kan ook.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.