Café Meijers was jarenlang een begrip

ARNHEM – Uit de reacties op de stukjes over De Kameleon en De Buik valt op te maken dat veel lezers in de categorie zestigplus zitten. Om vooral hen te plezieren nu de schijnwerper op Café Meijers in de Beekstraat.

Het huidige pand, in deels neo-renaissance deels neogotische bouwstijl, dateert van ca. 1880 en is sinds 2000 een Rijksmonument. Vooral in de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw trok het café een wat alternatiever publiek. Vaak was dat politiek en cultureel geïnteresseerd. Veel beeldende kunstenaars en journalisten maakten er deel van uit.

Café Meijers was een authentiek koffiehuis met eenvoudig houten meubilair, een monumentale tapkast, stamtafeltje en regelmatig kunstwerken van lokale kunstenaars aan de muur. Ook beschikte het – nog steeds trouwens – aan de straatzijde over een terras. Meijers moet het momenteel vooral hebben van bezoekers overdag, maar dat was voorheen wel anders. Vaak hing men er tot ’s avonds laat met de benen buiten, maar toen moest het horecaplein Korenmarkt nog tot wasdom komen.

In 1971 kocht Dick Zwarts het etablissement en sindsdien is er aan de formule en inrichting niet zo veel veranderd. Enkele uitbaters na hem waren onder anderen Rietje Mackenbach, Bert Kokke en sinds 2006 Wolter de Bes. De laatste verkocht de zaak weer en begon in 2011 voor zichzelf in het nieuw gebouwde café Caspar in het Klarendalse Modekwartier.

Barkeepers

In 2006 – toen definitieve sluiting dreigde – publiceerde ik op de oude, inmiddels gecrashte, website van www.arnhemaanzee.nl de column Frietkraam. Die had Café Meijers eveneens als onderwerp.

Ik schreef: “De aanwezigen maken dit café tot een echt, haast grootsteeds etablissement. Een lokale hangplek waar doorgaans niet-doorsnee Arnhemmers tegelijkertijd proberen zich weinig van elkaar aan te trekken. En dat kan ook, ondanks het geringe aantal vierkante meters dat de gelegenheid bestrijkt”. Ik vertelde tevens, dat “al dan niet zelf benoemde kunstenaars gedijden in dit klimaat. Het bruiste er simpelweg”. Ook roemde ik de bediening met de zinsnede: “Mede dankzij de inzet van barkeepers Reina, Sabine, Loes, Elly, Ard, Rob, Zeffe, Corrie, en vele anderen, werd Meijers door de jaren heen een begrip”.

Reageren

Ik vreesde in 2006 de ondergang van Café Meijers en voorzag op die plek een frietkraam, brillenboer of belwinkel. Maar ik kreeg ongelijk. Wolter de Bes nam de uitdaging aan, kocht het café en blies de ietwat ingedutte bar nieuw leven in.

Jammer genoeg verkocht hij de open inrichting weer en startte in 2011 Caspar. Of Café Meijers sedertdien nog steeds floreert is aan de huidige gasten om daar – eventueel onderstaand – melding van te doen.

Beeld: foto www.oud-arnhem.nl

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

1 reactieop"Café Meijers was jarenlang een begrip"

  1. Onlangs een meesterlijke uitsmijter gegeten bij Meijers , Orval ernaast, Kriek Boon erna. Aan het open schuifraam genoten van zon, schaduw en een regenbui. Muziek oké, lezen in brieven van Indonesische Soerabaja Sjahrir heerlijk, mensen kijken fijn. Meijers moet maar blijven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*