Een podium voor persoonlijke ontwikkeling

“Dit is onze Happy Space.” Helmie Willems doelt op het voormalige klaslokaal van basisschool De Rank. Hier vindt op 16 en 17 februari de start plaats van een nieuwe training ‘Verbindend Communiceren in je werk’.

De reden voor Helmie’s enthousiasme is duidelijk: het lokaal is licht, ruim en het heeft kleur. De inrichting doet denken aan een zorgvuldig geënsceneerd toneelbeeld met verschillende hoekjes voor verschillende scènes. Een inspirerend podium voor persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op geweldloos communiceren (Marshall Rosenberg) en intrinsieke motivatie (Core Values Index).

Sinds een jaar is Helmie Willems met haar training- en coachingpraktijk Stilts onderdeel van ‘Coehoorn Centraal’, een wijkproject waarin creatieve professionals uit de wijde omgeving met elkaar een uitdagend en ondernemend klimaat vormen. En dat op 2 minuten loopafstand van station Arnhem Centraal. Stilts trekt dan ook klanten uit het hele land.

“Deze ruimte huur ik samen met een collega en niet alleen w√≠j worden er heel blij van, ook de deelnemers aan trainingen en coaching voelen zich hier thuis. Dat vind ik een belangrijke voorwaarde voor mijn werk: dat men zich kan ontspannen. De ruimte kan worden ingericht zoals we dat willen. Er is een fijne zithoek met een bank waar je in kunt ploffen, er zijn werktafels, en in het keukenhoekje zetten we heerlijke filterkoffie met het oude koffiezetapparaat dat nog van mijn moeder was.”

Stelten

De naam Stilts is het Engelse woord voor stelten, hele hoge palen. Die waren onderdeel van de theatervoorstellingen zoals Helmie die vanaf 2000 maakte: fysiek theater, met dans en tekst. “Destijds dacht ik nog dat ik voornamelijk theater zou blijven maken en regisseren. Langzamerhand ben ik meer en meer in het trainen en coachen terecht gekomen. Toen ik de methodiek van geweldloos communiceren tegenkwam vond ik daarin zoveel mooie handvatten om mensen te kunnen ondersteunen en begeleiden dat ik besloot daar mijn werk van te maken. Misschien is het mijn creatieve achtergrond die ervoor zorgt dat ik mijn beste bijdrage lever zodra ik me vrij voel om strakke kaders een beetje los te laten en dingen te laten gebeuren. Ik maak graag gebruik van persoonlijke en echte cases, van bewegings- en spelopdrachten, rollenspellen, visualisaties, mindfull opdrachten en zo meer. Ik houd van spelend leren. In combinatie met de CVI (een objectieve meting van iemands natuurlijke aanleg) kan ik op basis van een concreet beeld ontwikkelingsprocessen snel en effectief verdiepen en daarbij passende keuzes maken in ondersteuning.”

Ambities

Stilts biedt verschillende diensten en producten voor uiteenlopende doelgroepen. Op de website is hier meer over te vinden. Eind december staat een speciale Kerst-retreat op de Canarische Eilanden op het programma. Helmie: “Ik was zo blij en trots na de eerste retreat in Portugal onder de noemer ‘Explore! Thuiskomen bij jezelf’, het afgelopen jaar. Daar hebben deelnemers echt diepe transformaties kunnen maken. En daar viel ik helemaal op mijn plek en kon ik lekker stromen.”

Wie al op korte termijn, dichter bij huis aan de slag wil kan zich nog aanmelden voor de tweedaagse van komende donderdag en vrijdag, een training op maat voor professionals die met mensen werken.

In 2017 gaat Stilts zich nog nadrukkelijker richten op organisaties die duurzaam willen investeren in hun mensen. Helmie: “Een van de projecten die op stapel staan, is om samen met collega’s een aantal politieteams te introduceren in de methode van Verbindend Communiceren. Iedereen heeft er iets aan om te kunnen communiceren zonder direct een oordeel te vellen, zonder je meteen verbaal te wapenen. Dit helpt ook in situaties waarin je frustraties ervaart en waarin je dreigt vast te lopen. Zeker in deze tijd waarin zoveel verontrustende boodschappen op ons afkomen wil ik mensen graag ondersteunen in hoe ze hun eigen menselijke waardigheid als krachtig houvast en uitgangspunt kunnen blijven hanteren.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Een podium voor persoonlijke ontwikkeling"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*