De geschiedenis van Nederland, uitgelegd aan de hand van vijftig verschillende onderwerpen. Dat is de Canon van Nederland. Van de Watersnoodramp tot aan de hunebedden en van de Tweede Wereldoorlog tot aan de Romeinse tijd.
Het Openluchtmuseum presenteerde donderdag haar plannen om de Canon van Nederland zichtbaar te maken. In de zomer van 2017 is de permanente tentoonstelling te zien in het museum. De Canon van Nederland heeft als belangrijkste doel om de kennis van veel Nederlanders over de geschiedenis bij te spijkeren.
De Canon van Nederland zou oorspronkelijk het belangrijkste onderdeel vormen van het Nationaal Historisch Museum, dat naast het Openluchtmuseum zou verrijzen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra wilde echter geen 50 miljoen euro uittrekken voor het nieuwe museum in Arnhem en na het nodige gesteggel werden de plannen afgeblazen.
Hunebedden
In gewijzigde vorm is de Canon van Nederland vanaf volgend jaar dan toch te zien. Niet in een eigen museum, maar als onderdeel van het Openluchtmuseum. Het oude entreegebouw wordt verbouwd, en na de verbouwing is dit de plek waar de Canon van Nederland te zien zal zijn.
Directeur Willem Bijleveld van het Openluchtmuseum: “Waar geschiedenis beleefd wordt in het hoofd, zullen wij verleden ook laten voelen en beleven met behulp van moderne en interactieve elementen. Dus ook met het hart en met de handen.”
Ervarend leren
Het belang van de Canon van Nederlandin het Openluchtmuseum werd door Bijleveld benadrukt. “Ruim twee derde van onze kinderen en kleinkinderen zijn al bekend met de Canon van Nederland, omdat het al in hun onderwijsprogramma is opgenomen. En terecht, ervarend leren is het onderwijs van de toekomst en met de Canon van Nederland sluiten we daar volledig op aan. Sterker nog: als de kinderen in het Openluchtmuseum lopen, kunnen ze zelfs hun (groot-)ouders wat bijleren.”
“De Canon komt overigens niet alleen in het nieuwe gebouw, maar ook in de rest van het museum”, liet directeur Bijleveld weten aan Omroep Gelderland. “We stellen tien periodes centraal en schetsen een prachtig beeld per periode. Zo zijn de hunebedden, het planetarium en de gasbel te zien.”
Lichtknopje
Die zijn bijvoorbeeld te zien in het voormalige ‘Hollandrama’. De bezoeker wordt echter welkom geheten in een zogeheten tijdstunnel, waar bezoekers zien hoe alledaagse handelingen zich in de loop der eeuwen ontwikkeld hebben. Bijleveld: “We vinden een lichtknopje tegenwoordig heel normaal, maar niet zo lang geleden kostte het nog veel moeite om licht te maken. Voor kinderen is dat bijna ondenkbaar. Door dat soort dingen inzichtelijk te maken, hoop ik dat mensen dankbaar worden voor wat we nu allemaal hebben.’’
Een aantal vensters uit de Canon van Nederland is nu al op verschillende plekken in het Openluchtmuseum te zien. Zo wordt kinderarbeid belicht in de zuivelfabriek en is er aandacht voor de watersnoodramp uit 1953 in een noodwoning uit Noord-Brabant.
Een ander onderdeel van de tentoonstelling vormt een grote filmzaal waar bezoekers op een vijftien meter groot scherm te zien krijgen hoe het Nederlandse landschap in de loop der eeuwen vorm gekregen heeft.
Centraal onderdeel van de tentoonstelling blijven echter de vijftig vensters die oorspronkelijk ook bedacht waren voor het Nationaal Historisch Museum. Die vensters worden zoveel mogelijk interactief in beeld gebracht. Het is de bedoeling dat bezoekers via een polsbandje allerlei digitale toepassingen kunnen starten die met het betreffende onderwerp te maken hebben.
Over iets meer dan een jaar moet de tentoonstelling gereed zijn. Het Openluchtmuseum hoopt dat de Canon van Nederland zal leiden tot een flinke toename van het aantal bezoekers. Bijleveld tegen het Algemeen Dagblad: “Als ik hier rondloop, dan zie ik de kracht van het museum. Ik merk hoe toegankelijk we geschiedenis maken voor onze bezoekers. En kunnen we groeien naar 700.000 bezoekers.’‘
Wees de eerste die reageert op "Canon van Nederland volgend jaar te zien in Openluchtmuseum"