Christmas Carols in de Lutherse kerk

Twee Anglicaanse koren zorgen op zaterdag 17 december om 19.00 uur voor een Engelse Kerstsfeer in de Lutherse kerk aan de Spoorwegstraat 10 te Arnhem (achter het Rembrandt theater).

Zij zingen, naar oude Engelse traditie, de Service of Nine Lessons and Carols. Geen concert, maar een echte Engelse ceremonie met samenzang, ter voorbereiding op het Kerstfeest.

De bij velen zo geliefde Christmas Carols ontstonden in de vijftiende eeuw. Minstreels vertaalden het Kerstverhaal in eenvoudige woorden en muziek, die voor iedereen te begrijpen waren. Veel van hun liederen hadden een refrein, dat door alle luisteraars kon worden meegezongen.

Vanaf de zestiende eeuw werden deze populaire liederen door de officiële kerk geweerd. Ze overleefden op het platteland, waar men ze bleef zingen.

In de negentiende eeuw ontstond er een hernieuwde belangstelling voor deze oude liederen. De Anglicaanse Kerk schiep een nieuwe traditie: the ceremony of nine lessons and carols. Korte bijbellezingen en liederen wisselen elkaar af en vertellen samen het verhaal over de geboorte van Jezus.

Op uitnodiging van de in het Oecumenisch Platform samenwerkende kerken zullen het Choir of the Church of St Mary and St Anna uit Haarlem en The Anglican Singers uit Amsterdam deze ceremony komen verzorgen. De beide koren staan onder leiding van dirigent Martin van Bleek.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Christmas Carols in de Lutherse kerk"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*