Creatieve herbestemming koepelgevangenis kans voor Arnhem

{

Flexibele werkplekken? Een grote sporthal? Een stadsboerderij met tuinbouw in het midden en vee in de voormalige cellen?

Het wordt tijd dat we in Arnhem eens gaan brainstormen. Want er komt een markant gebouw leeg te staan: koepelgevangenis De Berg. En we zullen er als stad iets mee moeten doen.

Cirkel

De gevangenis verrees tussen 1882 en 1886. Het is gebouwd volgens de principes van het panopticon: de cellen liggen opgestapeld in een cirkel. In het middelpunt daarvan kan één bewaker alle celdeuren zien. Dat is handig als je nog geen bewakingscamera’s hebt.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft vrijdag besloten dat er flink moet worden bezuinigd op het gevangeniswezen. In zijn visie past een relatief dure bajes als De Berg niet meer. Wat er met het complex gaat gebeuren weet nog niemand. Maar de kans dat het leeg komt te staan is groot.

Erfgoed

Slopen is zonde. Het gebouw is een van de drie laatste koepelgevangenissen in Nederland en staat op de rijksmonumentenlijst. Ook de bijzondere ligging in de wijk maakt het een mooi stuk erfgoed.

Maar toch… Wat moet je met cirkelvormig opgestapelde cellen met een hoop loze ruimte in het midden? Het lijkt een beetje op het atrium van het Rijnstate-ziekenhuis, maar dan rond in plaats van vierkant. Maar een ziekenhuis, dat hebben we al.

Creatief

Het zou mooi zijn als we met de nieuwe exploitatie het banenverlies door het sluiten van de gevangenis kunnen compenseren. Daarnaast zou een creatieve herbestemming van het complex Arnhem eens goed op de kaart kunnen zetten. Ziet u de CNN-headlines al voor u? “Pigs in former prison cells.”

Misschien kunnen we dat hele kunstencluster er wel in kwijt. Ruimte genoeg daar! Andere ideeën zijn natuurlijk ook welkom. Justitie stoot het gebouw niet morgen al af; we hebben nog even de tijd om na te denken. Maar hoe dan ook: een goed idee zou een geweldige impuls voor de stad kunnen zijn.

Foto’s: Wikimedia

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Creatieve herbestemming koepelgevangenis kans voor Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*