Dag van de Architectuur Arnhem

Onder de noemer ‘Architectuur & Politiek’ staat in 2018 Dag van de Architectuur Arnhem in het teken van het ‘Gelders Huis’: het gerenoveerde en uitgebreide huis der provincie Gelderland. Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 2 Juni kunnen inwoners van Arnhem en omstreken het vernieuwde huis der provincie (her)ontdekken aan de hand van de verschillende rondleidingen die gegeven worden door Jeroen van Schooten (Team V, architect) en Ferdinand van Dam (OTH, interieurarchitect). Zij geven een unieke inkijk in de totstandkoming van hun gezamenlijk ontwerp. Bovendien zal Gabrielle de Nijs Bik (kunstcollectie provincie Gelderland) de kunsttour verzorgen.

Gesamstkunstwerk

Tijdens Dag van de Architectuur Arnhem wordt ook het onderzoek naar parlementsgebouwen van XML getoond, welke ook is gepresenteerd tijdens de 14e Internationale Architectuur Biënnale in Venetië.
Voorafgaand zal op donderdag 31 mei tijdens DvdAA On Topic dieper ingegaan worden op het ‘Gelders Huis’ als gesamstkunstwerk. Wij vragen de architecten Irène Horvers (team V) en Ferdinand van Dam (OTH) hoe zij zijn omgegaan met het gedachtengoed welke aan het oorspronkelijk gebouw ten grondslag heeft gelegen en welke hedendaagse invloeden het huidige stedenbouwkundig, architectonisch en interieurontwerp hebben gevormd.

Van 30 mei t/m 2 juni toont DvdAAFF in het nieuwe Focus Filmtheater documentaires & films welke een verdiepingsslag geven op de thema’s identiteit, visie op de maatschappij en hoe de politiek invloed heeft op de gebouwde omgeving.

Architectuur & Politiek:
Op dit moment zijn er volop ontwikkelingen in de zuidelijke binnenstad met als hoogtepunt het huis der provincie Gelderland. Bijzonder aan het huis der provincie Gelderland is dat er meerdere tijdsperioden zijn verenigd in één gebouw. Dit geeft ons de mogelijkheid bezoekers te tonen hoe de visie op de maatschappij en de rol van de politiek hebben geleid tot de architectonische verschijningsvorm van het Gelders huis. Dit maakt dat we de Dag van de Architectuur Arnhem organiseren in het huis der provincie Gelderland rondom het thema ‘Architectuur & Politiek’.

Bekijk de volledige programmering op de website

Reacties