De Museum Arnhem foto-opdracht

© Negin Zendegani

Museum Arnhem initieert de Museum Arnhem foto-opdracht. Het museum doet dat om kunst te verbinden aan wat er in Arnhem speelt.

Kunst meer naar de mensen toebrengen

Negin Zendegani is de eerste fotograaf die de foto-opdracht krijgt. Het thema van de eerste opdracht is: De makers van Arnhem; kunstenaars, ontwerpers, creative writers en theatermakers. De foto’s worden in een buitententoonstelling gepresenteerd, die vanaf het voorjaar van 2019 te zien is in de Arnhemse binnenstad.

Het idee is ontstaan doordat Museum Arnhem tijdelijk dicht is vanwege de vernieuwing van Museum Arnhem. Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Wij willen kunst meer naar de mensen toebrengen. We doen dat niet alleen in de periode van sluiting, maar ook in de toekomst willen we ons museum duidelijk verbinden met de stad.”

De makers van Arnhem

De diversiteit van kunstenaars en ontwerpers in Arnhem is groot. Van kunst tot technologie, van ambacht tot innovatie, van autonoom tot business to business. “Ontwerpers, kunstenaars, vakmensen en creatieve denkers zijn van groot belang voor een vitale stad. Met deze buitententoonstelling maken we ze zichtbaar. Arnhemse makers brengen bijzondere dingen tot stand en sommigen zijn zeer succesvol in binnen- en buitenland.”

ArtEZ hogeschool voor de kunsten, HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen en Rijn IJssel trekken een groot aantal ontwerpers en vakmensen aan, die werkzaam zijn op verschillende gebieden. Een aantal van hen blijft na de opleiding in Arnhem wonen en werken, in een creatief of innovatief bedrijf, de culturele sector of een eigen start-up. Met de foto-opdracht maakt Zendegani de creatieve potentie van Arnhem zichtbaar. Mensen die baanbrekende ontwerpen maken, continue bezig zijn met nieuwe en innovatieve toepassingen en die werk creëren dat nationaal en internationaal toonaangevend is, krijgen een gezicht.

Negin Zendegani

Negin Zendegani (1967) woont in Arnhem. In 1998 verliet zij Iran en volgde de opleiding vrije kunst aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar studie heeft zij zich steeds meer op fotografie gericht. Wat haar fascineert, is de invloed van cultuur, land, tijd en geschiedenis op mensen. Zendegani maakte eerder projecten van vluchtelingen in Nederland, straatkinderen in Mongolië, portretten van trotse Chinezen in China en onderzocht de invloed van het communisme op het dagelijkse leven van Vietnamezen. Momenteel werkt zij als documentair en portretfotograaf.

Reacties