Prodesse Conamur: lezing over voorlopers van het Rijn IJssel

Op vrijdag 30 november is er een lezing van Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur over de geschiedenis van het Middelbaar Beroepsonderwijs in Arnhem e.o. De lezing vindt plaats in de Molenplaats in Sonsbeek.

Handwerkschool en Ambachtsschool

De Arnhemsche Handwerkschool en Praktische Ambachtsschool zijn in de tweede helft van de 19e eeuw de eerste voorlopers van het huidige Rijn IJssel , regionaal opleidingscentrum voor MBO in Arnhem e.o. De Handwerkschool, opgericht in 1873, wil het lot van meisjes verbeteren en hen opleiden voor een industrieel vak. In 1874 starten de lessen van de Praktische Ambachtsschool, waar leerlingen worden opgeleid in timmeren, smeden, meubels maken en verven. Met name in de periode na de Tweede Wereldoorlog ontstaan tal van nieuwe beroepsopleidingen. In 1996 komen de meeste beroepsopleidingen bij elkaar en wordt Rijn IJssel een van de grotere werkgevers in de regio met ruim 12.000 leerlingen.

Rijn IJssel

Oud-unitdirecteur van Rijn IJssel, Peter de Krijger, pakte na zijn pensionering de geschiedschrijving van Rijn IJssel en het Arnhemse mbo ter hand. In zijn boek ´De toekomst kent een rijk verleden´  en in zijn lezing schetst de auteur het ruim 140-jarig levensverhaal van Rijn IJssel tegen de achtergrond van sociaal-politieke veranderingen en de geschiedenis van Arnhem. Voor 40 bezoekers van de lezing is een gratis exemplaar van het boek van Peter de Krijger beschikbaar.

Praktisch

Spreker: Peter de Krijger, oud-unitdirecteur Rijn IJssel .

Over : Het Rijn IJssel . De geschiedenis van het Middelbaar Beroepsonderwijs in Arnhem e.o.

Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem, tel. 026 4450606.

De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis voor leden. Andere belangstellenden betalen € 3 entree. De lezing eindigt om 22 uur.

Reacties