In 2013 schonk Burgers’ Zoo 100 jaar ter ere van haar 100-jarig bestaan Arnhem een mooi cadeau: het Feestaardvarken. Het kunstwerk werd neergelegd in het Bartok park, een pop-up park met de bedoeling om een naargeestig braakliggend terrein aantrekkelijker te maken. Met de komst van het Feestaardvarken (30 meter lang, 15 meter breed, 9 meter hoog) werd het parkje en daarmee de Zuidelijke Binnenstad nog een fijnere plek om te toeven. Maar zowel park als kunstwerk zouden er tijdelijk zijn.
Kunstenaar
Florentijn Hofman geniet internationale bekendheid met zijn enorm grote werken. Met humor, sensatie en maximaal: voor minder gaat hij niet. Hofman liet zich inspireren door het aardvarken, een diersoort die in Nederland alleen in het Koninklijke Burgers’ Zoo gehouden wordt. Sinds het Feestaardvarken woont en werkt Hofman in Arnhem op de Buitenplaats Koningsweg. Ooit is ergens gelezen (bron niet terug te vinden!) dat het Feestaardvarken volgens Hofman zijn functie heeft volbracht: de ooit dode hoek van de zuidelijke binnenstad bruist en iedereen weet het te vinden – er komen zelfs toeristen voor naar Arnhem. Het zou er ondertussen wel weg mogen.
Maar het Feestaardvarken is ondertussen omarmd door de stad en iedereen wil het op de één of andere manier behouden. ‘Dit is een schoolvoorbeeld van hoe kunst in de openbare ruimte moet worden opgepakt’ vertelt Hofman eerder aan het Arnhems Persagentschap. Maar: de eigenaar van het stuk grond die zijn vierkante meters in bruikleen gaf voor park en kunstwerk, heeft zich ondertussen gemeld en er staan 55 woningen op stapel op het terrein.
Andere plekken
Zodra bekend werd dat de grondeigenaar zijn plannen wilde gaan uitvoeren, riep De Gelderlander op ‘Waar moet knuffelkunstwerk Feestaardvarken nu naar toe?’ Zo’n 70 mensen én politieke partijen hadden er ideeën over, zoals bij de voormalige Saksen-Weimarkazerne, de Blauwe Golven, het Sonsbeekpark, Stadsblokken-Meinerswijk, Schuytgraaf en het Gele Rijdersplein.
Ondertussen heeft eigenaar Burgers’ Zoo gemeld dat het Feestaardvarken voorlopig in de winterslaap gaat; het gaat in eerste instantie naar het Arnhemse dierenpark waar genoeg ruimte is. Het is nog niet bekend wanneer en ondertussen wordt er óók zorgvuldig overlegd welke alternatieve plek een goede zou zijn voor het immense knuffelbeest, zodat het weer Arnhemse grootste interactieve kunstwerk in de openbare ruimte kan zijn.
Bronnen en verder lezen:
Bartokpark ontwikkeld door DTO
‘Mijn werk moet ademen’ aldus Hofman aan het Arnhemse persagentschap
Favoriete knuffel in de winterslaap (DG Arnhem, premium)