De Wasplaats – een wasserette in een schone wijk [3]

Voor in de Wasplaats, de wijkwasserette aan de Klarendalseweg, is één en al beweging van bewonersinitiatieven. De Wasplaats is een bewonersbedrijf met een sociale doelstelling die ook nog streeft naar een schone wijk. Naast de was die er gedraaid wordt voor grote en kleine klanten en een stomerij service punt, lopen om allerlei andere redenen bewoners in en uit!

WoonOmgevingsPloeg

Achter in het pand op Klarendalseweg 439 bevindt zich de wasserette, voorin is een andere energie: een koffietafel met kranten voor ontmoeting, een hoek ingericht met handgemaakte spullen door wijkbewoners (winkeltje Oogst), een galerie en een platenhoek. Maar ook mannen met tuingereedschappen lopen binnen! Zij zijn de WoonOmgevingsPloeg (WOP). Volkshuisvesting is eigenaar van heel veel woningen in Klarendal, en zocht naar alternatieve methodes om achterpaden, behorende tot hun woningbezit te onderhouden. Het betreft voornamelijk het onkruidvrij houden van groenstroken en bijvoorbeeld het recht leggen van losse tegels of andere kleine onderhoudsklussen. De WOP is een zelfstandig team wat onder voorman Adrie (foto) enkele dagen in de week de Wasplaats als uitvalsbasis heeft, daar een planning voor de dag maakt en altijd op zoek is naar collega’s.

Voor en door bewoners

Volkshuisvesting Arnhem gaf de opdracht aan het WijkWerkPalet; hét bewonersinitiatief voor het ontwikkelen, verbinden en begeleiden van participatie activiteiten en leer/werk- en vrijwilligersprojecten. De WOP betrekt zoveel mogelijk bewoners uit de wijk zelf. Meedoen met de WOP is ook een kans om te leren en vooruit te komen. Bijvoorbeeld door de opstap naar een betaalde baan of een werkervaringsplek. ‘We doen het graag en samen’ is een slogan van de WOP.

Oorsprong Wasplaats

De Wasplaats is voortgevloeid uit de behoefte van het WijkWerkPalet om een eigen stek te hebben met daar onder een verdienmodel en on 2016 geopend. Het winkeltje Oogst (‘Handgemaakt door wijkbewoners’) kreeg er na wat omzwervingen een permanente plek door. Bewoners die daar spullen voor leveren, dragen bij verkoop een deel af aan Oogst voor bijvoorbeeld PR doeleinden. Dat zelfde geldt voor de ouderwetse lp’s die mensen beschikbaar stellen voor het initiatief ‘De Wasplaats goes vinyl’ (kijk op de Facebook pagina voor nieuw aangeleverde platen) en de kunstenaars die werk verkopen binnen het initiatief ‘De Wasplaats goes arts’. De omzet van de wasserette stijgt ondertussen ook gestaag.

Vijf dagen open

De (biologische) koffie staat altijd klaar! Bij binnenkomst in de Wasplaats tref je een koffietafel met kranten voor ontmoeting. De Wasplaats als wasserette is behalve woensdag en zondag, alle dagen open vanaf 9.00u. Als de Wasplaats gesloten is, gebruiken andere bewoners de ruimte voor sociale doeleinden. Iedere woensdagochtend is er een inloop met diverse activiteiten en eens per twee weken maakt een breiclub in de avonduren gebruik van de ruimte.

 

Tekst en beeld Zefanja Hoogers

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties