De Wasplaats – een wasserette met vinyl [1]

Sinds 2016 is in Klarendal de Wasplaats open, een wijkwasserette aan de Klarendalseweg. De Wasplaats is een bewonersbedrijf met een sociale doelstelling. Naast het draaien van de was voor grote en kleine klanten en een stomerij service punt, is de Wasplaats nog véél meer!

WijkWerkPalet

Bij binnenkomst op nummer 439 tref je een koffietafel met kranten voor ontmoeting, een hoek ingericht met handgemaakte spullen door wijkbewoners (winkeltje Oogst), een galerie en een platenhoek. Achterin de zaak is de wasserette en de initiatieven voor in de Wasplaats komen uit de wijk. Ze kregen vorm onder begeleiding van het WijkWerkPalet; hét bewonersinitiatief voor het ontwikkelen, verbinden en begeleiden van participatie activiteiten en leer/werk- en vrijwilligersprojecten. De Wasplaats is voortgevloeid uit de behoefte van het WijkWerkPalet om een eigen stek te hebben met daar onder een verdienmodel. Het winkeltje Oogst kreeg er na wat omzwervingen een permanente plek door.

De Wasplaats goes vinyl – Rik

Sinds de start van de Wasplaats is Rik van Houten er de gastheer. Hij draait niet alleen de was; hij draait ook graag vinyl en ontvangt de mensen met een bakje biologische koffie: ‘Ik vind het erg leuk om in mijn eigen wijk iets de doen met bewoners. Wasjes draaien, mensen begeleiden, het winkeltje Oogst in de gaten houden, met de elektrische bakfiets wasjes naar de klanten brengen; de veelzijdigheid is erg leuk.’ De platenhoek is al vanaf het begin ingericht. Onder het genot van een bakje koffie kunnen bezoekers ouderwets een plaatje draaien. Sinds kort is de platenhoek uitgebreid met nog veel meer vinyl, mede aangeleverd door bewoners waarbij Rik de kwaliteit van de platen bewaakt. Andere vinyl liefhebbers kunnen dan weer lp’s kopen en de oorspronkelijke eigenaar draagt een deel van de opbrengst af aan winkeltje Oogst, voor bijvoorbeeld onderhoud van pick-ups en PR. Op de Facebook pagina van de Wasplaats staan regelmatig nieuwe lp’s die zojuist binnen zijn gekomen. ‘Wassen, kunst, huisvlijt, vinyl en ontmoeting; ik voel me wel thuis hier!’ aldus Rik.

Vijf dagen open

De Wasplaats als wasserette is behalve woensdag en zondag, alle dagen open vanaf 9.00u. Als de Wasplaats gesloten is, gebruiken andere bewoners de ruimte voor sociale doeleinden. Zo is er iedere woensdagochtend een inloop met diverse activiteiten en eens per twee weken maakt een breiclub in de avonduren gebruik van de ruimte. De koffie staat altijd klaar!

Tekst en beeld Zefanja.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties