De derde kerstdag, Kerstgala van Introdans

{

De eerste keer dat ik naar modern ballet ging, zag ik Tabula Rasa van Ohad Naharin. Ik was zo onder de indruk dat ik vrienden waarmee we normaal samen muziek luisterden bijna dwong een keer met ons mee te gaan naar het Nederlands Danstheater in Den Haag. Wij woonden indertijd in Warmond, vlakbij Leiden. De vrouw vond het een goed idee, de bevriende man bromde wat, maar ging uiteindelijk en daarna hebben we velen jaren samen ballet bezocht.

Er zijn geen volmaaktere mensen dan dansers, ze zien er prachtig uit, afgetraind als topatleten, muzikaal als sopranen en tenoren, kunstzinnig als beeldhouwers. Naast talent hebben ze een ijzeren tucht en discipline. Ze moeten uren en uren trainen om ons de kunst aller kunsten, het ballet te laten zien. Dat mensen dat allemaal voor ons over hebben daarvoor kan ik ze niet genoeg bedanken. Ik bewonder musici om hun gedrevenheid en talent, maar dansers nog net een graadje meer.

Sinds we in Arnhem wonen gaan we naar Introdans. Wij boffen in Arnhem met een prachtig orkest en een dansgezelschap. Jammer genoeg hebben ze niet zo’n fantastische zaal als NDT in Den Haag. Van rij 1 t/m 10 kun je niet altijd alle voeten zien, maar Introdans zelf is van internationale allure.

Het was een verrukkelijk schouwspel deze donderdagmiddag 27 december 2012. Een van mijn meest bewonderde choreografen, Nacho Duato, bleek de choreograaf van maar liefst drie van de balletten, die allemaal prachtig werden uitgevoerd. Er tussenin zat een grappig stukje van Ivgi & Greben, Longing. De dansers kunnen zelfs prachtig lelijk dansen, wat natuurlijk op de lachspieren werkt. De Polish Pieces van de meester Hans van Maan zagen en strak en solide uit. Volgens mij was het laatste ballet geschreven door een van de dansers zelf, LUX. Een vrolijk, sprankelend spektakel op muziek van Rossini en Offenbach. Het klaterende applaus was verdiend voor de jonge choreograaf Laurent Drousie.

Iedereen, en dan bedoel ik iedereen, moet een keer naar modern ballet gaan kijken. Je kunt niet begrijpen dat een dansers zo’n beheersing over het lichaam hebben, dat ze onmogelijke bewegingen mogelijk maken en ze zoveel expressie in bewegen kunnen leggen.

Ballet op Youtube is niet zo mooi als op het toneel. Maar je kunt een stukje proberen van Por Vos Muero. Het eerste stuk van het Kerstgala. Eigenlijk zou je het in de zaal moeten zien.

Introdans neemt het applaus in ontvangst. Alle dansers op een rij. Illegaal met mijn kleine Nikon geknipt.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De derde kerstdag, Kerstgala van Introdans"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*