Lustoord Arnhem

{

Enige tijd geleden kocht ik, voor iets te veel geld, in een antiquariaat een toeristische gids van Arnhem en omstreken. Het fraaie, gebonden en ongeschonden boekje werd in 1908 uitgegeven door de Arnhemse VVV. Voluit staat deze afkorting voor ; ‘Vereeniging tot Bevordering van de Vestiging van Vreemdelingen in Arnhem en tot Aanmoediging van het Vreemdelingenverkeer in Arnhem en Omstreken’. En dat is natuurlijk schitterend! Het doel dat het deftige gezelschap zich gesteld had bij de oprichting van hun ‘vereeniging’ was, zoals zij het zelf omschreven propaganda maken voor Arnhem als plaats van vestiging voor particulieren, handelaren en industrieelen en te bevorderen het vreemdelingenverkeer in Arnhem en Omstreken. Een missie die wat mij betreft nog steeds geldig is. Wat veel inwoners, bestuurders en andere betrokken zich vaak onvoldoende lijken te realiseren is dat de ware kwaliteit van deze stad in de bijzondere landschappelijke ligging is gelegen. Alle citybranding ten spijt is het de natuurlijke gesteldheid van de omgeving die Arnhem zo bijzonder maakt. Daar kan geen Modebiënnale, Made-in-Arnhem campagne, Living Statues, of wat voor verzonnen thema tegenop. Die omgeving, die is gratis en die hebben we al.

Na een opsomming van de talrijke hotels die Arnhem, in tegenstelling tot vandaag, telde (Hotel-Restaurant Pomona (vegetarisch), Willemsplein 1,logies met ontbijt f 1,40 – f 2,50, diner f 0,80 en √° la carte (fooien verboden), andere praktische informatie en een beknopte geschiedenis van de stad volgt een korte omschrijving;

‘Van oudsher was Arnhem’s omgeving een lustoord; vandaar dat, tot uren ver in den omtrek, de grootte buitenverblijven als ‘t ware zijn aaneengeschakeld. Zij verrukken en bekoren het oog door bloemenpracht en schilderachtige woudpartijen en statige lanen. Nergens vindt men zooveel verrukkelijk schoone vergezichten; zoo vol verscheidenheid, als in Arnhem en zijne omgeving. Wie Arnhem goed heeft leeren kennen, zegt volmondig: Er gaat geen stad boven Arnhem!. Dat vind ik nou ook, maarrrrr‚Ķ…wat is er in de afgelopen 105 jaar eigenlijk gebeurt met dat lustoord van des tijds? Waarom doen plekken die des tijds in lyrische bewoordingen werden beschreven tegenwoordig pijn aan het oog en worden we bij het zien ervan niet langer bekoord?

Om een antwoord te vinden op deze prangende vraag ga ik de komende tijd met de VVV gids van 1908 door Arnhem en zijn omgeving wandelen en zal daarvan op deze site verslag doen. Uiteraard met een plaatje van ‘hoe het nu is’ want dat leest zoveel makkelijker.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Lustoord Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*