De gestolen koperen kandelaar is terug

{

In december is er op klaarlichte dag een grote zware koperen kandelaar uit de Sint Janskerk gestolen. De Sint Janskerk wordt momenteel getransformeerd tot een ‘Memorarium’ – een sfeervolle plaats om te gedenken – en de deuren staan open om nieuwsgierigen te woord te staan en om alvast sfeer te kunnen proeven. Initiatiefnemers Hans de Kluijver en Martin Vissers waren op dat moment waarschijnlijk op het kantoor en de werklui die in het middenschip bezig waren, hebben er niets van gemerkt.

Martin: “We waren erg boos. De deuren van een kerk moeten kunnen open staan. Klaarblijkelijk is er geen respect voor voorwerpen met een cultuurhistorische waarde, dat is erg teleurstellend.” Er stonden twee van deze kandelaren al 116 jaar op het hoofdaltaar. Hans: “En daar zouden ze ook na de verbouwing weer op terug komen te staan. Wat moesten we nu met maar één zo’n kandelaar?”

Daags na de diefstal zijn er opsporingsberichten de deur uit gegaan, is het via social media verspreid, is het bij de politie op de opsporingslijst komen te staan en zijn alle reguliere ijzerhandelaren ingelicht; gestolen kerkelijke kunst is zeker na deze actie nagenoeg onverkoopbaar. Maar na een maand hadden Hans en Martin de hoop min of meer opgegeven.

Toch kwam er naar aanleiding van het bericht op de wijkwebsite na zes weken een telefoontje. De beste man wist meer, kwam d√∫s met de gouden tip maar wilde daar graag een vergoeding voor. Dat werd natuurlijk niet geaccepteerd. Na het telefoontje is de wijkagent ingeschakeld, is er research gedaan op het telefoonnummer, heeft de hoofdofficier een huiszoekingsbevel afgegeven en enkele uren later was de kandelaar op het getipte adres gevonden. De twee heren zijn meegenomen naar het politiebureau.

De koperen kandelaar is even weg geweest, gelukkig niet ver; hij bleef in Arnhem Noord. Maar dit stukje cultureel erfgoed is gelukkig niet verschrot en staat ondertussen weer bij zijn alter ego (foto) in de Sint Janskerk waar het hoort!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De gestolen koperen kandelaar is terug"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*