Arnhem als voorbeeld van actief burgerschap op de woningmarkt

{

De Stadsregio Arnhem Nijmegen organiseerde deze week een Themabijeenkomst Wonen. De ondertitel was “De burger aan zet – Actief burgerschap op de woningmarkt”. Hoewel de Stadsregio een groter gebied bestrijkt, was het een overwegend Arnhemse aangelegenheid. Dat lag niet alleen aan de sprekers die uitgenodigd waren, maar ook aan de prachtige, hoofdzakelijk Arnhemse voorbeelden.

De bijeenkomst begon met een inleiding door Martijn Mentink, sectorhoofd Regionale Ontwikkeling bij de Stadsregio, die schetste dat de woningmarkt wordt geteisterd door een vraaguitval en een terugtrekkende overheid. Volgens hem zijn de mondiger geworden burgers nu aan zet. De Overbetuwse wethouder Frank van Rooijen, portefeuillehouder wonen onderstreepte Mentinks’ stellingen met praktische voorbeelden en concludeerde dat naarmate de samenleving actiever wordt, de overheid dat ook zou moeten doen. Succesvolle Arnhemse voorbeelden illustreerden de resultaten van actief burgerschap op de woningmarkt.

Arnhemmer Paul de Bruijn voegde aan het betoog van de voorgaande spreker toe dat de overheid de burger moet opzoeken en sterke onderstromen zeker niet moet negeren. Hij refereerde aan het WRR-rapport “Vertrouwen in burgers”, dat volgens De Bruijn zijn tijd ver vooruit is. De overheid moet veranderen, anders gaat de burger de overheid negeren. De cultuur van de overheid is niet toereikend voor de huidige complexe en veranderlijke netwerksamenleving. Het is echter wel wennen aan loslaten, maar ook ondersteunen van burgerparticipatie.

Terwijl de Arnhemse gemeenteraad aan het vergaderen was over de Rijnboog-plannen, waren ambtenaren 300 meter verderop aan het meedenken over alternatieven die uit de samenleving voort zijn gekomen. Waarom deze kloof? Dat komt voort uit het strak opvolgen van een opdracht van de raad, terwijl de samenleving al weer een aantal stappen verder is. Naar die signalen zal een gemeenteraad op zoek moeten gaan, want via de ambtelijke weg komen deze niet of te laat binnen. Uiteraard haalde De Bruijn ook Berlijnse voorbeelden aan en liet hij zien hoe het gebruik van social media het politieke “spel” verandert. Zijn presentatie is hier te bekijken.

Na een interessante presentatie over community planning, was het de beurt aan Hester van de Grift. Zij vertelde over het klushuizenproject aan de Hommelseweg (CPO Sint Martenshof). Een lang traject waarbij “afgeschreven” huurwoningen door de eigenaren zelf worden opgeknapt en helemaal naar eigen wens worden verbouwd. Naast de particulieren die dit collectief hebben aangepakt, kan Arnhem hier ook trots op zijn, hoewel Hester het wel telkens had over de “grote boze wolven” (diverse instanties) die het hen niet makkelijk hebben gemaakt.

Jan Schreur (voorzitter van de Stichting Kom Op Voor een Duurzame Wijk) sloot vervolgens de rij met een reeks van duurzaamheidsinitiatieven die de laatste jaren in de wijk Sint Marten / Sonsbeek Noord zijn ontwikkeld. Zo werd hier de allereerste plastic container van het land geplaatst (Graaf Ottoplein), werd het Boerderijterrein duurzaam ingericht, is een Repair Café gestart dat internationaal in de belangstelling staat, wordt er begonnen met stadslandbouw en startte de duurzaamheidswinkel “De Groene Vos”. Jammer is dat deze initiatieven dreigen te verdwijnen als gevolg van bezuinigingen.En nieuwe, zoals een duurzaamheidshuis zullen misschien niet door kunnen gaan. Hopelijk wordt hiervoor een creatieve oplossing gevonden.

De les die deze middag geleerd kon worden was dat er voldoende burgerinitiatieven zijn op de woningmarkt en dat daarbij lang niet altijd geld van de overheid voor nodig is, maar wel een willig oor van de gemeente(-politiek) en woningcorporaties. Met de aansprekende Arnhemse voorbeelden werd het duidelijk dat er heel veel mogelijk is op het gebied van wonen en met name als duurzaamheid daarbij een grote rol speelt.

Gerelateerde artikelen:
Portaal en gemeente gaan door met succesvol project Kluswoningen | video
43 panden in Sint Marten worden als kluswoningen verkocht

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem als voorbeeld van actief burgerschap op de woningmarkt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*