Dochter Felix von Papen presenteert ‘Een von Papen vertelt’ tijdens Bridge to the Future

ARNHEM – Het oorlogsverhaal ‘Ein von Papen Spricht’ is na 80 jaar in het Nederlands vertaald. Vicky van Asch van Wijck – von Papen zal tijdens de conferentie Bridge to the Future, die plaatsvindt op 15 september, de eerste Nederlandse uitgave van het boek van haar vader ‘Ein von Papen Spricht’ presenteren.

Felix von Papen schreef in 1938 een boek over zijn tijd in concentratiekampen. Zijn dochter zal tijdens de conferentie een stuk voordragen uit ‘Een von Papen vertelt, over zijn belevenissen in Hitler-Duitsland’.

Het boek gaat niet alleen over de verschrikkingen die Von Papen meemaakte, maar was vooral een aanklacht tegen het naziregime. Hij verzette zich, nota bene als neef van Franz von Papen, de rijkskanselier die Hitler in het zadel hielp, al voor de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime. Na verschijning van het boek verklaarde Duitsland Felix von Papen tot staatsvijand. In 1942 werd hij verraden en gearresteerd en naar een concentratiekamp in Buchenwald gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

Bridge to the Future
De conferentie staat dit jaar volledig in het teken van het thema ‘moreel kompas’: het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Felix van Papen kan gelden als moreel kompas in moeilijke tijden. Hij durfde het aan zich al voor de Tweede Wereldoorlog tegen de nazidictatuur te verzetten. Zijn dochter zal tijdens de conferentie in een gesprek met Jacobine Geel meer vertellen over het verzet van haar vader.

Andere sprekers op de conferentie zijn Herman van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, Sheila Sitalsing, journaliste en vaste columniste van de Volkskrant, Jan Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland en auteur van onder meer ‘Oorlogswinter’, Generaal-majoor Kees Matthijssen, commandant van de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en Brigadier Colin Weir, tot mei 2017 commandant van ’16 Air Assault Brigade British Army’ en Wiam Abdelnour, leerling op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en winnaar van de debatwedstrijd over kinderrechten Unicef 2016.

Informatie en aanmelden
De twaalfde conferentie Bridge to the Future, georganiseerd door Stichting War Requiem – Bridge to the Future, vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem op vrijdagmiddag 15 september 2017 van 14.00 tot 17.00 uur. De conferentie Bridge to the Future wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.bridgetothefuture.nl Er wordt een financiële bijdrage naar draagkracht gevraagd.

 

Reacties