Dodenherdenking Arnhem

© Zefanja Hoogers

Terwijl om 20.00u het hele land even stil is vanwege de dodenherdenking, zullen op zaterdag 4 mei in Arnhem vanaf 13.00u al op diverse bijzondere locaties door de stad kransleggingen zijn voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we burgers en militairen die na de oorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen zijn.

Programma overdag

© Zefanja

13.00uur  

Verzetsmonument, Rijnkade: Dit monument uit 2005 van ontwerper Jouke Hoogland en de dichter Jos Pauw, heeft een tweede leven gekregen op het talud na de sloop van de achtergevel van het Musis Sacrum. De tekst is gesteld in de tegenwoordige tijd om niet alleen te duiden naar het verzet in de Tweede Wereldoorlog, maar om ook toepasbaar te zijn op elke daad van verzet in het heden en in de toekomst. Het monument werd in gewijzigde vorm herplaatst.

13.30uur  

Bronzen plaquette, Bakkerstraat: Het monument aan de Bakkerstraat in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf medeburgers die hier op 19 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. In dit toenmalige pand van Van Gend en Loos werden de vijf Arnhemmers zonder enige vorm van proces door Duitse soldaten gefusilleerd. De plaquette is tijdelijk weggehaald toen het pand waarop het was aangebracht werd gesloopt. Op 21 september 1984 is het monument in ere hersteld. Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Montessorischool de Binnenstad.

14.15uur        

Gedenksteen vergissingsbombardement, Broekstraat (hoofdfoto): in 1944 dachten geallieerden dat ze al boven Duitsland vlogen toen ze bommen wierpen. O.a. de Rijnwijk, Malburgen, het industrieterrein Het Broek met de gasfabriek werden getroffen. De gedenksteen heeft jaren bij de voormalige gasfabriek gehangen, die tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was gevestigd in de wijk. Daarna verdween de steen in opslag en werd in 2016 opnieuw onthuld op een nieuw plein op de hoek van de Broekstraat en de Westervoortsedijk.

15.00u: Herdenkingsmonument Waterbergseweg

Het monument aan de Waterbergseweg in Arnhem is in 1950 opgericht ter nagedachtenis aan de negentien mensen die hier tijdens de April-Meistaking door de bezetter op 3, 4 en 5 mei 1943 zijn gefusilleerd op de Waterberg.

15.45u: Monument De Vrouw in oorlogstijd’ Utrechtsestraat

Kunstenares Petronella Helena Klaassen was oorspronkelijk met het gedenkteken deelneemster op de Sonsbeektentoonstelling in 1949. De staande vrouwenfiguur met het opgeheven hoofd symboliseert de onverzettelijkheid tegenover de bezetter.

Programma avond

18.30uur  

Interreligeuze gebedsviering in de Waalse Kerk

18.45uur

Samenkomst deelnemers dodenherdenking Arnhem centrum, in de hal van het stadhuis

19.25uur   

© Zefanja

Aanvang stille omgang van het stadhuis naar het monument Mens tegen Macht op het Audrey Hepburnplein. Het uit brons gegoten beeld van een zittende, naakte mannenfiguur met zijn armen in een afwerende houding van Arnhems kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof, stond in 1952 aanvankelijk op de Sonsbeektentoonstelling en is in 1953 door Hare Majesteit Koningin Juliana onthuld als eigendom van de stad. Het beeld heeft rondom de kerk op diverse plekken gestaan en is al lang het eindpunt van de ‘stille omgang’.

19.45uur

Welkomstwoord en lezing door Laurens van Aggelen (Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen Arnhem)

19.55uur

Klokgelui, koraalmuziek door het Arnhems Fanfare Orkest, signaal door het Arnhems Trompetterkorps, medewerking scouts van de Arnhem Band

20.00uur   

Stilte, Wilhelmus en om 20.05uur  kransleggingen en gedichten. Vervolgens is iedereen welkom voor het herdenkingsconcert in stadhuishal door Philharmonie Gelre van om 21.00uur start.

Reacties