Droom Joey komt uit met zeer bijzondere gehandicaptensportdag

Zaterdag 24 oktober vindt in Arnhem de eerste editie van Sportbillies plaats. Sportbillies is een landelijke sportdag waarop jongeren worden uitgedaagd om van hun handicap hun kracht te maken. De dag wordt georganiseerd door de zestienjarige Joey de Loor en is voor hem een droom die uitkomt.

Lichamelijk gehandicapte jongeren kunnen op Sportbillies meedoen aan twintig verschillende sporten en zo ontdekken waar ze het meest plezier in hebben. Ook voor niet-gehandicapte jongeren zijn er uitdagingen genoeg: hoe is het om geblinddoekt te voetballen of basketballen in een rolstoel, kan dat eigenlijk wel?

Het ontstaan van SportBillies
Joey de Loor (16 jaar) knokt keihard voor een beter sportleven voor zijn lichamelijk gehandicapte broertje Jochem. Een van zijn doelstellingen is om kinderen met een beperking de kans te geven om te kunnen sporten, maar ook om de rest van Nederland in te laten zien dat eigenlijk alle sporten nog beoefenbaar en mogelijk zelfs leuker zijn met een beperking. Om deze boodschap kracht bij te zetten, heeft Joey enige tijd geleden meegedaan met het event Create YOURWORLD, waar hij als één van de winnaars uit de bus kwam.

Hij had het idee voor een sportdag voor kinderen met én zonder een lichamelijke handicap. De Johan Cruijff foundation, Foppe Fonds, NSGK, Your World, Nationaal Sport Centrum Papendal, Sponsorloterij en vele andere grote namen steunen dit unieke initiatief.

Ludieke schreeuw om aandacht
Het ongebreidelde enthousiasme van Joey en zijn overtuigingskracht zorgden er bovendien voor dat onder andere Foppe de Haan en Fatima Moreira de Melo meespeelden in een door hem gemaakte trailer van de nieuwe game Sportbillies – Wii Sports handicap edition, die aandacht vraagt voor de aanstaande sportdag. Waarin letterlijk zichtbaar wordt dat gehandicaptensport enorm leuk kan zijn, ook voor niet-gehandicapten sporters.

Het blijkt een enorm succes: de trailer – de game zal nooit gemaakt worden – leverde al heel veel online discussie en publiciteit op, van Israël tot Vietnam aan toe en wierp bovendien veel discussie op: niet-gehandicapten kunnen hun ogen niet geloven en kunnen zich niet voorstellen dat deze sporten in de echte wereld op deze wijze beoefend kunnen worden vanuit een rolstoel. De meeste gehandicapten daarentegen blijken vooral trots en kijken enorm uit naar de lancering van een echte handicap game.

Het evenement
De trailer brengt het sportplezier van Joey en zijn broertje over, maar is er uiteindelijk voor bedoeld mensen te wijzen op iets nog veel leukers: de extreemste sportdag ooit waarin alle kinderen al dan niet gehandicapt met elkaar kunnen sporten! SportBillies vindt plaats op 24 oktober 2009 op het sportterrein Papendal in Arnhem. Een nationaal sportcentrum van het NOC*NSF waar veel Paralympische en Olympische sporters trainen.

Hier kunnen de deelnemers onder andere blind klimmen of goalball, rolstoelrugby en sledgehockey spelen. Dat doen ze natuurlijk niet alleen! Een groot aantal prominenten zullen aanwezig zijn en clinics geven. Waaronder de speciale gast uit Amerika; Aaron Fotheringham, de 17-jarige extreme sporter uit Las Vegas. Hij dankt zijn bijnaam “wheelz” aan het feit dat hij in een rolstoel zit en bekend werd door de allereerste rolstoel backflip (salto) ooit. Deze zal hij ook exclusief op SportBillies laten zien.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Droom Joey komt uit met zeer bijzondere gehandicaptensportdag"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*