Elden is óók Arnhem

Bij het aandacht geven aan het Arnhem-van-weleer is Arnhem-Zuid tot nu toe stiefmoederlijk bedeeld. Enkele kerken passeerden de revue, maar dat was het wel. Met een plaatje van en een praatje over het Eldense Huize Oosterveld wordt een poging tot goedmaken gedaan.

Bovenmatige aandacht voor Arnhem-Noord is wel begrijpelijk aangezien de stad nu eenmaal daar, aan de Jansbeek ontstond. Maar toch is het jammer. Arnhem-Zuid en dan vooral Elden draagt inmiddels bij aan de Arnhemse historie. Wist u trouwens dat in Arnhem-Zuid méér Arnhemmers wonen dan in -Noord?

Tweede Wereldoorlog
Sinds 1966 kan men in Arnhem in een dorp wonen. Toen werd Elden van Elst afgescheiden en werd het deel van Arnhem, of beter gezegd, vond aansluiting bij Arnhem-Zuid. Zo zijn in het gebied van de voormalige dorpspolder Elden de Arnhemse wijken Vredenburg/Kronenburg, De Laar, Elderveld, bedrijventerrein De Overmaat en Rijkerswoerd gebouwd.

Het voormalige dorp Elden heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral rond de Slag om Arnhem. Zo werd in 1944 het majestueuze Huis Westerveld verwoest. Bovendien vonden na terugkeer van de verplichte evacuatie vele Eldenaren hun huis en dorp verwoest terug.
Park Westerveld was oorspronkelijk een grondgebied dat in de achttiende eeuw werd aangelegd door de familie Tulleken. Het florissante buiten op het landgoed heette Huize Westerveld. In november 1944 werd het landhuis, op dat moment in gebruik als commandopost van een Duitse eenheid, verwoest door een bombardement van de geallieerden. Het landhuis werd na de oorlog niet meer opgebouwd; er kwam een boerderij voor terug.

Oosterveld
Het negentiende eeuwse landgoed Huize Oosterveld overleefde de oorlog wél. De eerste steen van het statige pand werd in 1886 gelegd. Het gaat te ver om hier alle veranderingen van het gebouw te beschrijven.

In 2012 werd het geheel gerenoveerd tot zorginstelling voor hulpbehoevende ouderen. Het luistert nu naar de naam Villa Oosterveld. Rondom de villa ligt een parkachtige tuin met oude bomen, een groot terras, gras en bloemperken. De website van Villa Oosterveld ronkt: De villa heeft vier etages met daarin 18 ruime en sfeervolle zorgappartementen. De hoge ramen, plafonds met rozetten en de fraaie lambrisering geven de villa een klassieke uitstraling. Naast de prachtige hal, waar onze vleugel staat, ligt de gezellige woonkamer. De hieraan grenzende serre biedt een prachtige weidse blik op het landschap. In de tuin met groot terras, beuken, kastanjes, platanen en een boomgaard is het heerlijk ontspannen.

De frase op de website: Wonen in een groene en historische omgeving, is in ieder geval niet overdreven. Van buiten ziet het huidige gebouw er prachtig uit.

Beeld: Ansichtkaart Huize Oosterveld uit 1964 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Elden is óók Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*