Even helemaal sociaal. Dus ook hufterproof!

{

Trollen worden ze genoemd wanneer ze de boel op internet verzieken. In Real Life heten vandalen gewoon hufters.” Niet bepaald de ideale openingszin om een feestje mee te beginnen, maar wél om even uw aandacht te krijgen. WTF leidt d√≠t nou weer naar toe?

Naar de Schuytgraaf. Naar een nieuw kunstwerk van Lippenstift voor de Stad. Naar een hufterproof kunstwerk met gratis toegang tot internet. Naar een ontmoetingsboom.

Het vroor dat het kraakte toen Lippenstift voor de Stad belde. De Pinot Gris zou in de glazen bevriezen, nog voordat het eerste dansje bij de boom rond was. Of ik als onthullingsact dan maar een column wilde schrijven op internet. ‘Want jij weet daar redelijk vaak reuring te veroorzaken,’ zo zeiden ze. ‘ En warme reacties los te maken.’ Gedeformeerd door sociale media, hóórde ik gewoon de ironische smiley’s.

Maar goed. Als de burgemeester tijdens de alom geprezen Nieuwjaarreceptie de loftrompet steekt over burgerinitiatieven als Lippenstift voor de Stad, waarom zou deze ambteloze burger dan niet een deuntje mee neuriën? Nuilen is tenslotte niet mijn ding. Maar Arnhem gaat mij wel aan het hart. Sola de Morales en ik pinken daar verlekkerd prikkend in een tapasje wel eens een traantje over weg.
Evengoed geweldig, dat lelijke plekken een cosmetische behandeling krijgen aangeboden! Terwijl kunst in de openbare ruimte volgens welstandscommissies dient bij te dragen aan de wederkerigheid van aantrekkelijk uiterlijk en aantrekkelijke inhoud. Win-win, dus. Lippenstift, you did it again!

Die aantrekkelijke inhoud moeten wij als bezoekers/gebruikers van de Ontmoetingsboom overigens zelf verzorgen. Als toevallige passant, of door gebruik van de gratis wifi-spot voor een afspraakje. Er hangt geen site aan die spot. Dus notoire trollen hoeft geen ban aangesmeerd te worden. En anderszins is het werk óók hufterproof. Gebiedsverbod overbodig. Het kwetsbare concept van prijswinnares Evelien ter Braake mocht niet hetzelfde lot ondergaan als een eerder kunstwerk van Lippenstift.

Dus kreeg het idee een andersoortige uitvoering van de Eervol Vermelde Kojo Kouwenhoven. Keihard staal met betonnen voetjes in Betuwse bodem.

(Op de plek waar volgens linguïsten het Oer-Ernems is ontstaan, dat latere Klarendallers, Broekers en Geitenkampers over de rivier mee, de 20ste eeuw in loodsten. Omgekeerde annexatie.
Maar dat terzijde. Een blog moet nu eenmaal een paar terzijdes hebben. Opdat reaguurders zich off topic kunnen uitleven).

‘Alles van waarde is weerloos,’ dichtte Lucebert ooit. En daarom prijkt die tekst in angstig-realistische neonletters, buiten bereik van digitale trollen en analoge hufters, op de Willem de Kooning academie in Rotterdam.

‘Even helemaal sociaal,’ is de titel van de nieuwe Aanwinst voor Arnhem. Gematigd-utopisch, als tastbare wensdroom in een zich ontloederende stad. Moge er duizenden pagina’s over ontmoetingen worden aangemaakt. En duizenden bloemen bloeien. In Real Life.

Gerelateerde artikelen:
Gratis WiFi-locaties in Arnhem | kaart
Lippenstift voor de Stad: Mens, erger je niet! | video
Hangende tuinen van Babylon geopend
Eerste winnaars Lippenstift voor de Stad

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Even helemaal sociaal. Dus ook hufterproof!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*