Expositie Arnhemsche Grandeur leidt tot merkwaardige ontdekking

Bij de recent gehouden en drukbezochte expositie Arnhemsche Grandeur in Villa Sonsbeek op 29 mei jl. deden de samenstellers ervan een merkwaardige vondst.

De broers Frans en Theo Brink ontdekten dat de Franse beeldhouwer Artistide Maillol, in zowel 1952 als 1966, met precies hetzelfde bronzen beeld was vertegenwoordigd. In 1952 heet dit beeld Méditerranée, waar het in 1966 niet alleen onder die naam, maar ook als Middellandse Zee wordt gepresenteerd.

Nou kan dit de kunstenaar in ieder geval niet persoonlijk worden kwalijk genomen A. Maillol werd in 1861 in Banyuls-sur-Mer geboren en overleed in dezelfde plaats in 1944. Hij was aanvankelijk schilder en gobelinkunstenaar die pas in 1890 zijn eerste beeld hakte, aldus de Sonsbeekcatalogus van 1966.

Vanaf 1900 werkte hij bij de Franse schilder en beeldhouwer Émile-Antoine Bourdelle (1861-1929) en wijdde hij zich helemaal aan de beeldhouwkunst. Hij vond snel een geheel eigen stijl die maar weinig verandering onderging. Maillols aardse, dikwijls zware vrouwennaakten zijn klassiek in hun evenwichtige rust.

Door een zuivere eenvoud – zo vervolgt de catalogus – en een zorgvuldige ordening van volumina en accenten wist hij een monumentale werking te bereiken. Trouwens, niet alleen Maillol bewonderde Bourdelle, ook de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin deed dat.

Nonchalance
Vraag is nu, of de samenstellers van de Sonsbeektentoonstelling 1966 zich bewust waren van de herhaalde inzending van Maillos zelfde beeld. Was het nonchalance, een schoonheidsfout of onkunde?

Lieten zij zich wellicht in de luren leggen door galeriehouders en/of erfgenamen van Maillol? Volgens beide Brinks mogen kunsthistorici hier over uitsluitsel geven. Zijzelf houden het op laksheid van de Sonsbeekcuratoren 1966.

sons1966

Beeld: Liggende oude ansichtkaart A. Maillol, Mediterranée (Sonsbeek 1952) en staande oude ansichtkaart A. Maillol, Middellandse Zee (1966). Beide van collectioneur oude ansichtkaarten Frans Brink, Westervoort.

 

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Expositie Arnhemsche Grandeur leidt tot merkwaardige ontdekking"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*