Feyenoord steelt drie punten uit Arnhem: 1-2

Vitesse heeft zondagmiddag in Gelredome de topper tegen Feyenoord met 1-2 verloren. Wie aanwezig is geweest en zich wist omringd door te weinig voetballiefhebbers heeft kunnen zien dat Feyenoord een snel verkregen voorsprong niet meer uit handen gaf, maar met kunst- en vliegwerk de zege over de streep bracht.

De samenvattingen en diverse analyses ten spijt: er was maar een ploeg die recht had op drie punten en dat was Vitesse. De cijfers wezen uit dat de thuisclub 65% balbezit had en maar liefst 30 scoringspogingen ondernam.

Weliswaar niet allemaal tussen de palen, maar de conclusie van Feyenoord-trainer Ronald Koeman dat zijn ploeg een uur lang had gedomineerd raakte kant noch wal.

Halverwege de eerste helft sloegen de gasten toe door in een tijdsbestek van enkele minuten een 0-2-voorsprong te nemen door treffers van Stefan de Vrij (dekkingsfout van Mike Havenaar bij een corner) en Graziano Pelle uit een snelle counter. De rest van de eerste helft, zowel voor als na de beide goals, was voor Vitesse, hoewel echt grote kansen uitbleven. Een keer had Mike Havenaar pech dat hij zijn voet net niet meer achter een door Erwin Mulder weggestompte bal kon krijgen. Vitesse was voetballend de betere ploeg.

Direct na de thee met Gael Kakuta voor de dit keer tegenvallende Qazaishvili was er eigenlijk continu sprake van eenrichtingsverkeer. Vitesse was ongelukkig in de afwerking, zag veel ballen naast gaan, maar was overduidelijk de bovenliggen partij. Feyenoord-doelman Erwin Mulder tikte een kopbal van Kevin Leerdam onder de lat weg. Halverwege de tweede helft hield Piet Velthuizen Vitesse in de wedstrijd door een kopbal van Graziano Pelle van de lijn te halen. Het was het laatste aanvallende wapenfeit van de Rotterdammers.

Daarna haalde Erwin Mulder een kopbal van Mike Havenaar van de lijn, schoot Renato Ibarra in het zijnet en zo waren er nog wat halve kansen. In de 83e minuut viel dan toch de 1-2 via Mike Havenaar en zelden zagen we vervolgens een spectaculairdere slotfase, waarin van alles gebeurde. Jordy Clasie en Ruud Vormer moesten de bal van de doellijn halen, nadat Mulder al was gepasseerd. Het hoogtepunt was echter de snoeiharde kopbal van Piet Velthuizen op zijn collega-doelman. In de aansluitende corner raakte Mike Havenaar ook nog de paal, zodat de drie punten onterecht naar Rotterdam gingen.

Het applaus van de tribunes voor de thuisploeg zei voldoende. Vitesse is een grotere titelkandidaat dan Feyenoord.

(Foto: ANP / Olaf Kraak)