Gele Rijdersplein en Looierstraat zijn van n√° de oorlog

Achter de Jansbinnensingel liggen Gele Rijdersplein en Looierstraat, die er ongeveer zestig jaar geleden zo uitzagen. Dit plaatje had zomaar uit het onlangs gepubliceerde boek De Weg van de Wederopbouw geplukt kunnen zijn. Dat het hier om wederopbouwarchitectuur gaat blijkt alleen al uit het jaartal van de foto namelijk 1959.

Vroeger was dit een deel van het Willemsplein, maar na de verwoesting van de Willemskazerne in 1944 heet het hier sinds 1950 Gele Rijders Plein. In de kazerne waren artilleristen gelegerd die uniformen met gele of gouden tressen droegen, vandaar de bijnaam ‘Gele Rijders’.

Winkels

De Looierstraat werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gerealiseerd en geldt met zijn vele winkels met inlooppui en erboven gelegen flats als een typische wederopbouwstraat. De architectonische verschijningsvorm op dit centrumplein en deze -straat is divers. Dat komt doordat een groot aantal architecten de vormgeving van de panden voor particuliere opdrachtgevers voor zijn rekening nam. Soms zijn de panden traditioneel van karakter met bakstenen gevels, maar modernistische façades Рmet in het zicht gelaten betonskeletbouw en stalen ramen Рzijn eveneens te zien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het begrip winkelpui steeds pragmatischer benaderd. Architecten hielden in het ontwerp nadrukkelijk rekening met wat in de winkel verkocht zou worden en op welke manier de aandacht van de klant het beste kon worden getrokken.

In de Looierstraat (onzichtbaar op deze foto en praktisch onder het RENAULT-reclamebord) was tevens de bioscoop Saskia Theater. Het Saskia Theater, dat in 1985 als bioscoop werd gesloten, maakt deel uit van een groot pand met enkele winkels en appartementen in de bovenbouw. Het Arnhemse architectenbureau Nap en van Ede maakte indertijd het ontwerp voor dit moderne gebouw met zijn grote stalen ramen, gladde bakstenen gevel en enorme etalagepuien.

Wolkenkrabber

De Looierstraat vormt de verbindende schakel tussen het Gele Rijdersplein en het Velperplein, dat op deze plek Johnny van Doornplein heet. Precies op deze locatie staat Arnhems eerste wolkenkrabber, de zogeheten Nillmijflat uit het begin van de jaren zestig.

Beeld: Gemeentepolitie Arnhem, Gelders Archief, 1959, op de voorgrond het parkeerterrein aan het Gele Rijders plein met het toen nieuwe gebouw van de Rotterdamsche Bank. Op de achtergrond de Martinuskerk in de Steenstraat en de Nillmijflat.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Gele Rijdersplein en Looierstraat zijn van n√° de oorlog"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*