Giro in Arnhem: dit is er te doen op zondag 8 mei

De Giro is vrijdag van start gegaan in Apeldoorn. Tom Dumoulin won de proloog en verschijnt zaterdag voor de etappe naar Nijmegen in de roze trui aan de start in Arnhem. Of hij de trui zondag ook nog draagt wanneer de etappe finisht in Arnhem is nog even afwachten.

Hier lees je wat er op zondag 8 mei allemaal te doen is in Arnhem. Het programma van zaterdag 7 mei in Arnhem vind je hier.

First things first. De etappe. De renners starten om 12.25 op de Grote Markt in Nijmegen voor de 189 kilometer lange etappe naar Arnhem. Naar verwachting zullen de renners rond 15.45 uur de gemeente Arnhem binnenrijden.

In Arnhem rijden de renners twee rondes over de Amsterdamseweg, Nelson Mandelabrug, langs de Gelredome, over de JohnFrosbrug, Velperbuitensingel en de Zijpendaalseweg. De finish ligt op de Velperbuitensingel. De finish is naar verwachting rond 17.00 uur.

Een half uur voor de coureurs doorkomen zal de reclamekaravaan voorbij komen. Overal langs de route kun je de wedstrijd beleven en de wielrenners aanmoedigen. Ook nadat de wedstrijd is afgelopen gaan veel festiviteiten langs de route nog door.

Verkeersmaatregelen
De komst van de Giro heeft nogal wat gevolgen voor het verkeer in en om Arnhem op zondag 8 mei. Verschillende belangrijke wegen zijn de gehele dag of een gedeelte van de dag afgesloten. Een volledig overzicht is te vinden op de website girogelderland.nl. De organisatie raadt iedereen sowieso aan om met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer naar het centrum te komen en de auto te laten staan.

In het kader van de Giro worden op veel plekken in Arnhem side-events georganiseerd. We sommen de belangrijkste evenementen voor je op:

Finish
Vanzelfsprekend is er rond de finishlijn bij Musis vanalles te beleven. Wie zicht wil hebben op de finish onder genot van een hapje en drankje kan terecht bij Mahler; het restaurant in Musis.

De finish van de etappe naar Arnhem ligt zo’n beetje voor de deur van Mahler. Mahler biedt je de kans om live bij de finish aanwezig te zijn op het speciale Giro-terras. Voor 45 euro per persoon heb je van 15.00 tot 18.00 uur een all-in arrangement met ontvangst met rosé bubbels, vijf drankjes naar keuze en uitzicht op de finishlijn. Reserveren is gewenst en kan via mahler@musisenstadstheater.nl.

Slowbiking
Aan de andere kant van Musis, op de Velperbinnensingel, wordt zondagmiddag vanaf 13.00 uur een voorronde van het Nederlands kampioenschap Slowbiking gehouden. Slowbiking is een ludiek en vermakelijk event waarbij het er om gaat om zo langzaam mogelijk te rijden.

Bezoekers worden uitgenodigd zo langzaam mogelijk te rijden zonder de voeten aan de grond of de lijnen te raken. De deelnemers worden uitgedaagd te focussen, surplace en technisch te fietsen. Een perfecte tegenhanger van de Giro.

Via Mattone
De Steenstraat, ook op een steenworp afstand van de finishlijn, wordt zondag 8 mei ongetoverd tot Via Mattone; Steenstraat in potjes-Italiaans. Op de hoek Steenstraat en de Spijkerlaan wordt een lekker en intiem Italiaans Giro-marktje gehouden.

Live verslag van de etappe is via een groot scherm te volgen. Muziek wordt verzorgd door een aantal Arnhemse bandjes. Naast Italiaanse hapjes en drankjes kun je de gaafste fietsen van o.a. CycleNation en Van Hulsteijn bewonderen.

Mercato Congusto
Bij Arnhem Centraal hebben diverse restaurants uit Arnhem hun tenten opgeslagen voor de ‘Mercato Congusto’: vrij vertaald: smaakvolle markt. De Mercato Congusto is een culinair evenement. Bezoekers kunnen hier genieten van Italiaanse lekkernijen afkomstig van een keur aan Arnhemse restaurants, hippe foodtrucks en delicatessenzaken.

Luxor Live
Vlak bij de Mercato Congusto, op het plein voor Arnhem Centraal en achter Luxor Live is er vanaf 16:00 uur live-muziek. Verschillende artiesten en DJ’s treden hier op.

San Marcoplein
De Korenmarkt wordt omgetoverd tot het San Marcoplein, met een italiaanse uitstraling. “Veel gezelligheid, straatmuzikanten, markt kraampjes, hapjes en drankjes”, aldus de organisatie.
Op de Korenmarkt staat een groot videoscherm, zodat bezoekers hier ook de wielerkoers kunnen volgen.

Mercato Geitenkamp
Op de hoek van Burgemeester Bloemersweg en de Monnikensteeg in de Geitenkamp zal een markt in Italiaanse sfeer verrijzen. Hier staan dertig kramen, van kleding tot parfum en van kadoartikelen tot speelgoed.

De mercato mondt uit in een piazza. Dit Italiaanse plein staat vol met lekkernijen uit Italië, zoals koffiespecialiteiten, Italiaans ijs, een heerlijk biertje of Italiaanse wijn. Ook zijn er kinderactiviteiten als een zweefmolen, springkussen, racen op een fiets en een rad van avontuur. Het evenment duurt de hele dag.

Mercato Sonsbeekmarkt
Ook in Sonsbeek wordt een mercato georganiseerd. Er is een Italiaanse proeftuin tussen de molenplaats en het watermuseum in Arnhem, met proeverijtjes die uiteenlopen van grappa’s tot aan itanlianfingerfood. De middag wordt omlijst met live muziek.

De maandelijkse Sonsbeekmarkt heeft in het kader van de Giro een bijpassende festivalprogrammering met straattheater, muziek, natuurbeleving en inspirerende workshops.

Parco Pantani
Het Coehoornpark is het hele Giro-weekend omgedoopt in Parco Pantani. Dit is een intiem multidisciplinair festival in Italiaanse sferen. De ondernemers van Coehoorn Centraal presenteren een inhoudelijk programma rondom de Giro en bundelen de krachten van de ondernemers voor een brede doelgroep wielerliefhebbers en festivalbezoekers.

Girocafé Dudok
Vanaf 20.30 uur wordt in Dudok een wielercafé georganiseerd. Presentator Jeroen Wielaart praat dan met Jeroen Blijlevens, Kenny van Hummel, Anna van der Breggen, journalist Renate Verhoofstad en columnist Frank Heinen over de Giro d’Italia.
Muziek wordt verzorgd door singer-songwriter Collin Hoeve.

Kaarten voor het wielercafé kosten 5 euro. Dat is inclusief één consumptie. Bezoekers kunnen tijdens het Wielercafé meedoen aan een wielerquiz.

Hebben we nog een evenement gemist? We horen het graag!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Giro in Arnhem: dit is er te doen op zondag 8 mei"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*