Glas-in-lood ramen kleine Eusebius zijn er nog

In mijn stukje over de teloorgang van de kleine Eusebiuskerk aan het Nieuwe Plein schreef ik dat de gebrandschilderde ramen op één na verdwenen dan wel gesneuveld zijn.

Niets is minder waar. De Arnhemse glazenier Bas Beckers kocht ze van de gemeente Arnhem, bewaarde ze zorgvuldig en zint op wijzen deze glaskunst aan Arnhem terug te geven. Arnhemmer Willem Jakobs en betrokken bij Stadspark Coehoorn denkt graag met hem mee.

In 1991 sneuvelde de kleine Eusebiuskerk aan het Nieuwe Plein onder de sloopkogel. Gelukkig had de gemeente Arnhem in 1990 voor 50.000 gulden de twaalf prachtige, gebrandschilderde apostelramen uit de kerk – gemaakte door de stadsglazenier Joop Janssen – laten demonteren en opslaan.

Eén kerkraam kreeg een herbestemming als zogeheten Slag-om-Arnhem-raam in de grote Eusebiuskerk aan het Kerkplein. In werkelijkheid gaat het hier om een weergave van de verwoesting van Jeruzalem. Het kerkvolk zag in dit raam een treffende overeenkomst tussen de vernietiging en evacuatie van Arnhem in 1944.

Waelstate
Van de resterende ramen gingen er twee voor een billijke prijs naar een kerk in Utrecht. Het restant, verpakt in grote kratten, kocht glazenier Bas Beckers. Hij hergebruikte tientallen panelen uit de ramen. Zo vonden in 2000 zes panelen een herbestemming in verzorgingshuis Waelstate aan de Arnhemse Waalstraat.

Die panelen tonen de aanbidding van het Lam Gods. Ook werden er panelen in de kapel van verpleeghuis Regina Pacis aan de Velperweg gemonteerd.

Echter, het grootste deel van de kerkramen, die door Beckers secuur zijn opgeborgen, wacht op een nieuwe bestemming. Zo heeft de grote Eusebiuskerk belangstelling voor vier apostelramen, maar er moet nog nader worden beslist en het ontbreekt sowieso aan geld.

Stadspark Coehoorn, dat sinds 2013 op de voormalige locatie van de kleine Eusebius is gevestigd, wil eveneens graag een aantal raamgedeelten terughalen.

Lichtbakken
Willem Jakobs, parkregisseur en één van de trekpaarden van dit burgerinitiatief, ontwierp daartoe vijf speciale lichtbakken. Die bakken, waarin afbeeldingen van de ramen worden aangebracht, worden in Stadspark Coehoorn vrij voor een blinde muur geplaatst.

Zo legt de afbeelding van Petrus, die vanuit een boot met de andere apostelen over het water naar Jezus toeloopt, maar halverwege – door ongeloof – in het water zinkt, een relatie met water en de Rijn.

In de andere lichtbakken worden meer aardse verbanden met de functie van het park gelegd. Beckers en Jakobs denken aan een moeder met kind op de arm, een jongetje dat duiven voert, een herdersjong met schapen en een vrouw in een boom in een park.

Crowdfunding
Om dit alles te realiseren is geld nodig. Willem Jakobs liet een offerte maken en rekent per lichtbak op ongeveer 5.000 euro. Totaal zou dus 25.000 euro via crowdfunding of andere wijzen bijeen gesprokkeld moeten worden. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zich te melden.

Afbeelding artist impression van lichtbakken-met-glas-in-lood in Stadspark Coehoorn

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Glas-in-lood ramen kleine Eusebius zijn er nog"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*