Gloednieuwe muziek in gastprogrammering van Het Gelders Orkest

{

Vrijdag 16 april speelt orkest de ereprijs een concert vol nieuwe muziek en bijzondere solisten in Arnhem. Orkest de ereprijs heeft grote naam als pleitbezorger van spannende, nieuwe muziek. Daarom biedt Het Gelders Orkest hen graag het podium.

Zij trakteren je op muziek van onder andere Andriessen, Weill en Breuker, filmbeelden van Peter Greenaway en bijzondere solisten als jazz-zangeres Vera Westera en Cindy Albracht, aanvoerder van de tweede violen bij Het Gelders Orkest.

Een avontuurlijk programma
Orkest de ereprijs speelt M is for Man, Music, Mozart van Louis Andriessen, die in dit werk Mozartachtige noten tot eigenwijze, doeltreffende filmmuziek kneedt. Jazz-zangeres Vera Westera heeft al veel met de ereprijs samengewerkt, maar nog niet eerder deze zangpartij voor haar rekening genomen. Bij deze Andriessen-compositie worden filmbeelden van Peter Greenaway getoond.

Violiste Cindy Albracht, aanvoerder tweede violen bij Het Gelders Orkest, speelt de solo-rol in Kurt Weills Vioolconcert, in de visie van Willem Breuker. De Arnhemse componist Andries van Rossem, heeft een bewerking gemaakt van het Capriccio van Jan√°cek, voor linkshandige piano, gespeeld door ereprijs pianist Aljosja Buijs.

Ook gaan er twee nieuwe werken in première. Nieuw werk van Willem Breuker, zo nieuw dat de naam van de compositie nog niet bekend is én nieuw werk van de jonge Australische Mary Finsterer: Red, Green, Blue.

Red, Green, Blue
De titel Red, Green, Blue refereert aan het systeem van kleurcodering zoals dat wordt gebruikt in de fotografie: het RGB-kleursysteem. De letters R G B staan voor de drie primaire kleuren die in dit systeem worden gebruikt: rood, groen en blauw.

Mary Finsterer schreef dit werk speciaal voor orkest de ereprijs. Uit een interview met Finsterer: ‘Een van de meest spannende en uitdagende aspecten van deze compositieopdracht was het verkennen van het rijke spectrum aan ‘klankkleuren’ dat ik tot mijn beschikking heb met dit orkest. Het stuk opent met de afzonderlijke, primaire, klanken. Die worden tegen elkaar afgezet en versterkt door contrasterende kleuren of instrumentenfamilies.

Mary Finsterer staat bekend als een van de meest originele componisten van Australië. Ze heeft veel prijzen in de wacht gesleept met haar composities en haar werk wordt wereldwijd door veel beroemde orkesten en ensembles gespeeld.

Orkest de ereprijs
Wim Boerman dirigent
Vera Westera zang
Cindy Albracht viool
Aljosja Buijs piano

Programma:
Louis Andriessen M is for Man, Music, Mozart
Kurt Weill Vioolconcert – visie Willem Breuker
Leos Jan√°cek Capriccio – bewerking Andries van Rossem
Mary Finsterer Red, Green, Blue
Willem Breuker Nieuw werk

Wanneer? Vrijdag 16 april, aanvang20.15 uur
Waar? Conservatorium Arnhem
Entree? € 23,50 , kaarten bestellen via Musis Sacrum, 026 – 443 73 43

Voor wie er op 16 april in Arnhem niet bij kan zijn, kan op woensdag 21 april in de herkansing in de schouwburg in Deventer (kaarten bestellen: 0570 – 68 35 00)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gloednieuwe muziek in gastprogrammering van Het Gelders Orkest"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*