Herdenken in Arnhem

Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. In Arnhem zullen er meerdere Krans- en Bloemleggingen plaatsvinden. Nederland staat met elkaar stil bij de slachtoffers van oorlog in Nederland of waar ook ter wereld. ‘Herdenken doen we samen’.

Kransleggingen door de stad

Op meerder plekken in de stad worden in de middag kransen gelegd, op al die plekken staan Tweede Wereldoorlog monumenten.

13.00u: Verzetsmonument Rijnkade – de tekst ‘De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad’ was vanaf 2005 op de achterkant van Musis Sacrum te lezen en moest wijken voor de nieuwe concertzaal. Het Arnhemse Verzetsmonument van Jouke Hoogland en Jos Pauw heeft een jaar geleden een nieuw leven gekregen als een reeks gegroepeerde en uitgestrooide kubussen (foto) op het talud ter hoogte van het Jacob Groenewoud plantsoen.

13.30u: Bronzen Plaquette Bakkerstraat – op nummer 63 zijn in dit ooit Van Gend en Loos pand in 1944 enkele burgerslachtoffers gevallen (gefusilleerd) die met deze plaquette worden herdacht.

14.15u: Gedenksteen Vergissingsbombardement Broekstraat – in 1944 dachten geallieerden dat ze al boven Duitsland vlogen toen ze bommen wierpen. O.a. de Rijnwijk, Malburgen, het industrieterrein Het Broek met de gasfabriek werden getroffen. De gedenksteen heeft jaren bij de voormalige gasfabriek gehangen, die tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was gevestigd in de wijk. Daarna verdween de steen in opslag en werd in 2016 opnieuw onthuld op een nieuw plein op de hoek van de Broekstraat en de Westervoortsedijk.

15.00u: Herdenkingsmonument Waterbergseweg – Het monument aan de Waterbergseweg in Arnhem is in 1950 opgericht ter nagedachtenis aan de negentien mensen die hier tijdens de April-Meistaking door de bezetter op 3, 4 en 5 mei 1943 zijn gefusilleerd op de Waterberg.

15.45u: Monument De Vrouw in oorlogstijd’ Utrechtsestraat – Kunstenares Petronella Helena Klaassen was oorspronkelijk met het gedenkteken deelneemster op de Sonsbeektentoonstelling in 1949. De staande vrouwenfiguur met het opgeheven hoofd symboliseert de onverzettelijkheid tegenover de bezetter.

‘Mens tegen macht’ – twee minuten stilte

Ook het uit brons gegoten beeld van een zittende, naakte mannenfiguur met zijn armen in een afwerende houding van Arnhems kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof, stond in 1952 aanvankelijk op de Sonsbeektentoonstelling en is in 1953 door Hare Majesteit Koningin Juliana onthuld als eigendom van de stad. Het beeld heeft rondom de kerk op diverse plekken gestaan en is al lang het eindpunt van de ‘stille omgang’.

Die ‘stille omgang’ start vanaf het stadhuis door deelnemers om 19.45u om op het nu Audrey Hepburnplein te eindigen bij het beeld van Gijs Jacobs van den Hof. Om 20.00u stilte, Wilhelmus, declamatie gedichten en kransleggingen.

Vanaf 20.30u is de Eusebiuskerk open voor een herdenkingsconcert.

Dodenherdenking 2016 op het toen nog Kerkplein

Coehoornpark

In het Coehoornpark beleven bewoners van Arnhem op eigen manier de dodenherdenking. ‘We verzamelen om 19:30 uur in het park, waar we na een kort woord om 20:00 uur twee minuten stilte houden. Daarna is er gelegenheid om na te praten voor wie dat wil’ – aldus het Facebook evenement.

Bronnen: Nationaal Comité 4 en 5 mei – Foto’s: Zefanja Hoogers

Reacties