Herdenking Indisch Monument Sawah Belanda Arnhem

In 2022 werd de herdenking aangekleed met o.a. Indonesische dansers bij het monument © Zefanja
In 2022 werd de herdenking aangekleed met o.a. Indonesische dansers bij het monument © Zefanja

Op 15 augustus is de landelijke herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument Sawah Belanda in Arnhem staan wij op deze dag ook hierbij stil en gedenken wij de Indo’s die door de koloniale tijd zijn ontstaan en na de revolutietijd naar Nederland zijn gekomen.

Het Indisch Monument staat in park Sacré Coeur dat in 2006 door wijlen beeldend kunstenaar Joyce Bloem in samenwerking met haar zus Marion Bloem werd gerealiseerd. Het monument omvat een sawah (natte rijstvelden in terrasvorm) met zeven granieten pagina’s die rondom het rijstveld-landschap ‘zweven’. Op de granieten platen staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door de auteur Marion Bloem.

Symbool voor Indo’s

Het monument Sawah Belanda staat symbool voor de Indo’s die nu zo goed als opgelost lijken te zijn in de Nederlandse samenleving, die hun nostalgische herinneringen koesteren en volkomen geassimileerd lijken, maar duidelijk hun sporen hebben achtergelaten in de Nederlandse cultuur.

Kranslegging

Aansluitend aan de herdenking leggen wij een krans bij een granieten plaat. De stichting Sawah Belanda organiseert dit jaar alleen een (sobere) herdenking bij het Indisch Monument. Het bestuur nodigt iedereen uit aanwezig te zijn bij deze herdenking.

Herdenking met kranslegging

Wanneer:     dinsdag 15 augustus 2023

Hoelaat:       18.00 uur

Waar:           park Sacré Coeur (achter Regina Pacis), Velperweg 158 in Arnhem

Reacties