DINSDAG 23 OKTOBER 2018, 19.30 UUR | LUXOR LIVE: alleenstaande minderjarige vluchtelingen | fotograaf menno van der meulen | stadsgroen met jeroen | toneelgroep de vlieg speelt | musicoloog maarten brandt
Hoe is het om fotograaf te zijn in de wereld van ‘naakt’, ‘fetisj’ en BDSM? Hoe gaat het met de alleenstaande minderjarige vluchtelingen die een paar jaar geleden na een barre tocht in Arnhem neerstreken? En wat heeft stadsboswachter Jeroen Glissenaar ons te vertellen over Arnhem in de herfst?
Kom voor het antwoord op deze vragen naar editie #23 van Herman Centraal!
Dinsdag 23 oktober, om 19.30 uur, in Luxor Live
FOTOGRAAF MENNO VAN DER MEULEN
“Ik zoek de grenzen van de absurditeit op en zit dicht op de huid van het onderwerp.” Aldus fotograaf Menno van der Meulen. Een uitspraak die in zijn geval ook letterlijk kan worden genomen. In 2014 studeerde Menno af aan de Fotoacademie Amsterdam op de thema’s fetisj, naakt en BDSM (bondage, dominance en submission, sadisme en masochisme). Een nieuwe wereld waarin hij eerst als fotograaf opging en uiteindelijk ook als deelnemer. ‘Huis-tuin-en keukenfotografie’ doet Menno ook: zo is hij sinds dit seizoen de vaste fotograaf van Herman Centraal. Deze keer draagt hij die taak aan iemand anders over en schuift hij zelf aan bij Basti. Die hem uiteraard het ‘hemd van het lijf’ zal vragen over die fascinerende wereld.
MUSICOLOOG MAARTEN BRANDT
Muzikale alchemie. Zo zou je het werk van de Arnhemse musicoloog Maarten Brandt kunnen omschrijven. Wereldwijd adviseert hij dirigenten over het combineren van verschillende muziekstukken in een concertprogramma. Net als met voedselcombinaties is dat volgens Brandt een scheikundige aangelegenheid: de som is meer dan alleen de twee delen. Brandt schreef hierover het boek ‘Klinkende alchemie’, dat deze maand verschijnt. Aan de hand van dit boek gaat Basti in gesprek met de musicoloog, over het geheim van de ultieme muziekcombinaties. Ook passeren drie muziekstukken die grote impact hadden op Brandts eigen leven. Bijvoorbeeld de Negende Symfonie van Bruckner, die hij hoorde als twaalfjarig jongetje: “Mijn leven werd nooit meer hetzelfde”.
STADSGROEN MET JEROEN
Wat heeft onze groene stad zoal te bieden tijdens de vier verschillende seizoenen van het jaar? Dat is de hoofdvraag die centraal staat in deze nieuwe rubriek met boswachter Jeroen Glissenaar (bekend van DWDD!). Een rubriek die leidt tot vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Zo weet Jeroen alles over de winterverblijfplaats van de ratten van het Spijkerkwartier. En kan hij vertellen of dat mysterieuze groene spul tussen de tegels in Schuytgraaf nu wel of geen rucola is. In deze aflevering uiteraard uitgebreid aandacht voor de herfst! Want zijn die paddenstoelen in het singelparkje inderdaad eetbaar?
DE VLIEG SPEELT ‘STUK’
Het breed uitmeten van onze lelijkste eigenschappen. Daaraan beleeft theatergroep De Vlieg een duivels genoegen. Teun Smits en Linda Zijl, oprichters van De Vlieg, hebben een fascinatie voor het kleinmenselijke gedrag en voelen mee met de dagelijks ploeterende mens. In 2016 was dat goed voor een Jonge Makers- subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Ook is De Vlieg met hun nieuwste voorstelling ZOETSTOF genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2018. Op 25 en 26 oktober speelt De Vlieg STUK in Huis Oostpool, een tragikomisch relatiedrama, geregisseerd door Willibrord Keesen. Over dit stuk en ander kleinmenselijk drama praat Basti met de makers Teun en Linda.
ALLEENSTAANDE MINDERJARIGE VLUCHTELINGEN
Ze kwamen een paar jaar geleden na een lange onvoorspelbare tocht als vluchteling in Arnhem terecht. Inmiddels zijn deze Alleenstaande Minderjarige Vluchteling (AMV’s) 18 jaar geworden. Hoe gaat het inmiddels met hen? Lukt het ze om mee te draaien en hoe kijken zij aan tegen Arnhem en onze manier van leven? En wat is de sleutel tot het succesvol integreren in onze samenleving? Hierover praat Basti met een aantal AMV’ers die nog steeds in Arnhem wonen. Ook te gast zijn een begeleider en een projectleider van de organisatie YOIN; een van de 13 partijen in Nederland die AMV’ers opvangt. ‘Gewoon meedoen’ is hun motto en dat blijkt te werken. Daarover wil Basti natuurlijk meer weten.
Over HERMAN CENTRAAL
HERMAN CENTRAAL is een maandelijkse Arnhemse talkshow met een verrassende mix van (lokale) politiek, kunst en cultuur, maatschappelijke thema’s, burgerinitiatieven, markante personen, bijzondere beroepen, sport, onderwijs en geschiedenis.
We schijnen een lichtje op wat goed gaat en bespreken wat beter moet.
Bij Herman Centraal word je bijgepraat en praat je bij. Op die manier betrekt Herman Centraal Arnhemmers bij de stad en bij elkaar.
Met ingang van september 2018 vind je HERMAN CENTRAAL bij Arnhems enige poppodium Luxor Live. Meer informatie: www.hermancentraal.nl
Hoe komt HERMAN CENTRAAL aan zijn naam?
HERMAN is een anagram van ARNHEM. Vijf jaar geleden haalden bouwvakkers een grap uit door bij het nieuwe station de letters verkeerd om te zetten. Dat is precies wat HERMAN CENTRAAL ook graag wil doen: het licht op de stad nét even anders laten schijnen, waardoor je verrassende nieuwe dingen ziet.
Door wie wordt HERMAN CENTRAAL georganiseerd?
HERMAN CENTRAAL is een initiatief van Basti Baroncini. Hij wordt organisatorisch ondersteund vanuit een stichting die speciaal voor dit doel is opgericht. Achter de schermen werken verschillende Arnhemse vrijwilligers uit media, cultuur en bedrijfsleven samen om de talkshow tot een succes te maken.