Het T-huis in Presikhaaf

{

Ik woon sinds kort in Presikhaaf en ben na jaren Klarendal op zoek naar de leuke dingen in deze wijk. Dat is niet makkelijk, maar het T-huis kan natuurlijk niet onopgemerkt blijven.

In oktober kwam de mogelijkheid op ons pad om via het SLAK een spiksplinternieuwe atelierwoning in Presikhaaf te betrekken. We neusden wat rond in de buurt en dit was toch wel de gelegenheid om eindelijk eens dat T-huis te bezoeken. Want iedereen in Arnhem en omgeving kent dit gebouw als je treinreiziger bent of was; deze interessante betonnen koepel stond aan de Sonsbeekzijde van CS Arnhem en moest wijken vanwege grootse stationsplannen. Nu kun je er elders in Arnhem in zitten voor een kopje koffie of lunch.

OUDE GEBOUWEN
Ik hoorde van deze plannen al een paar jaar geleden en vond het weer fantastisch. Arnhem heeft een paar van die projecten die mijn hart pakken. Zo is de O.L.V. kerk in Sint Marten omgedoopt tot een wooncomplex, zo is het postdistributiecentrum – wat óók moest wijken voor het nieuwe station – ingepakt en overnieuw opgebouwd in Klarendal en momenteel krijgt de Sint Jan de Doperkerk (ook Klarendal) een nieuwe eerbiedige functie. Misschien zijn er nog meer van die prachtige projecten waarbij geschiedenis van de stad bewaard kon blijven, maar deze ken ik.

BINNEN
Ik ben natuurlijk niet de eerste die iets over dit mooie Arnhemse project schrijft, maar toch deel ik graag mijn enthousiasme vanuit nét weer een andere invalshoek. Dat eerste bezoekje in oktober prikkelde me al om te fotograferen en er over te schrijven. Bij entree zocht ik gelijk naar het typische galmende geluid wat deze koepel maakte als je vroeger richting spoor liep. Maar nee, dat hebben ze er uit getoverd. Aan de ene kant jammer, maar babbelend een kopje T drinken zou onrustig zijn. Natuurlijk is verder alles op hun website te vinden, maar ik was erg gecharmeerd van het interieur. Voor lampjes en peper- en zoutstelletjes zijn de betonnen kruisvormen uit het dak gebruikt en andere kunstwerken zijn allemaal station-gerelateerd – een verwijzing naar de oorsprong van het gebouw. Ruud Jan Kokke krijgt een pluim van me.

DUURZAAM
Dat de ontwerpen zijn uitgevoerd door mensen van Siza en dat het personeel van het T-huis daar ook vandaan komt, is erg leuk en toont maatschappelijke betrokkenheid van de initiatiefnemers. Maar wat mij nog het meeste pakt (en dat is dan nieuws van al weer bijna 60 jaar oud) is dat de oorspronkelijke koepel in 1954 is gemaakt van Arnhems oorlogspuin! Dat maakt het een veel Arnhemser gebouw dan het al is. En duurzaamheid mag dan een ontzettend modewoord zijn in deze nieuwe eeuw, maar in die jaren snapten ze het ook al…

Deze blog en andere staan gepubliceerd op Zefanja.nl

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het T-huis in Presikhaaf"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*