750 Arnhemse handtekeningen

{

Arnhem kent sinds 1993 een referendumverordening. Voor een inleidend verzoek voor een referendum zijn 750 handtekeningen nodig. De initiatiefnemers van Arnhemwilookgeenkunstencluster.nl hebben met hun site inmiddels bijna 2900 ondersteuners gekregen en dit als inleidend verzoek bij de Raad neergelegd. Tijdens de raadsvergadering van 28 januari werd duidelijk dat SP, PvdA, D66, Zuid Centraal, Trots op Nederland en Nieuw Leefbaar Arnhem dit verzoek accepteerden. De VVD, GroenLinks, CDA, CU en Arnhems Belang niet (23 voor, 15 tegen).

De politieke verschillen waren in dit boeiende raadsdebat duidelijk zichtbaar: de voorstanders van een referendum wilden geen bureaucratische barrières opwerpen en vonden het signaal van de ruim 2800 ondersteuners helder genoeg. Het CDA zag meer in een peiling, de VVD vond het accepteren van het inleidend verzoek een voorbeeld van slappe knieën. Wat deze partij betreft kon de referendumverordening met een gerust hart in een diepe la verdwijnen. Arnhem kent dus ook op dit terrein een zeer divers politiek landschap, prachtig.

Nu staan we voor de volgende uitdaging. 750 Arnhemmers moeten hun handtekening persoonlijk op het Stadhuis of in Loket Zuid gaan plaatsen om een definitief referendumverzoek te ondersteunen. Dat kan vanaf 30 januari tot en met 13 maart. Ik was op 30 januari nummer 3. Bij de ingang kun je via het moderne digitale bord onder het kopje ‘referendum ‘ een volgnummer krijgen en dat brengt je dan naar Loket 22. Een allervriendelijkste ambtenaar zocht met mijn paspoort mijn gegevens op en schreef met de hand mijn naam, adres en woonplaats op een lijst, waarna ik mijn handtekening kon zetten en mijn identiteitsbewijs terugkreeg. Een omslachtige manier, zeker niet van de tijd. Het past echter naadloos in het rijtje van met een rode potlood stemmen en met Wit- Rusland het enige Europese land zijn zonder gekozen burgemeester.

Er zijn op de eerste dag 31 Arnhemmers geweest die een handtekening hebben gezet. Inmiddels heeft de gemeente op Arnhem.nl en in de Arnhemse Koerier de burgers gewezen op deze mogelijkheid. De ondersteuners van ‘Arnhemwilookgeenkunstencluster’ hebben ook een mail gehad en het is nu dus afwachten hoeveel Arnhemmers een referendum over wel of geen kunstencluster belangrijk genoeg vinden om de gang naar het Stadhuis dan wel Loket Zuid te maken. De komende zes weken zal duidelijk worden hoeveel mensen een referendumverzoek daadwerkelijk ondersteunen. Voor mij is het zonneklaar: hoe meer handtekeningen, hoe krachtiger het signaal. Het eerste echte Arnhemse referendum hangt nu in de lucht. Daarna zal het een uitdaging zijn om tenminste 30% van de kiesgerechtigde Arnhemmers naar de stembus te lokken, zodat de raad de uitslag over wel of geen kunstencluster met een gerust hart kan overnemen.

Gerelateerde artikelen:
Stand van zaken: Arnhem wil ook geen kunstencluster
Breder verzet tegen Kunstencluster
College gaat drie varianten Kunstencluster uitwerken
Kunstencluster, irreëel, overbodig en ten koste van heel veel
Manifest: waarom er geen Kunstencluster moet komen in Arnhem
Kunstencluster: niet nodig, wel ongewenst!
Cultuurcirkel alternatief voor Cultuurcluster?
30 miljoen met een grote Rijnboog de Rijn in
‘Het is geen kunst om geld van de burger in een cluster te steken!’
Méér dan een Kunstencluster
Arnhemse gemeentepolitiek
PvdA Arnhem tegen Kunstencluster: Investeer in sociale agenda én maak ruimte voor culturele ambitie

Foto: Paul Clappers

Reacties

Wees de eerste die reageert op "750 Arnhemse handtekeningen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*